сряда, 12 ноември 2014 г.

Свинско месо и картофи на фурна

Продукти: 1,200 кг свинско месо, 1 ч.л. черен пипер, 100 мл  червено вино, 1 глава лук, 1 морков, 2 бр. дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, червен пипер, щипка захар,
200 мл топла вода, олио за пържене.

800 г почистени и обелени цели картофи на средна големина, , 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, ½ с.л. нарязан пресен джоджен, ½ с.л. нарязана прясна чубрица, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене.

Начин на приготвяне: 1.200 кг свинско месо, нетлъсто нарязваме на парчета. Слагаме в две найлонови кесии, наръсваме с черен пипер и малко червено вино. Престоява в тях 3-4часа на студено. Вадим, оставяме на стайна температура, начукваме месото както е в кесиите, изваждаме и запържваме за около 5 мин. в малко олио. Прехвърляме всичко в тавичка от йенско стъкло, слагаме нарязана глава лук, морков, дафинов лист и смлян кимион. Доливаме 200 мл топла вода. Печем около 60 мин. на силна фурна под похлупак. След това махаме похлупака, поръсваме с червен пипер, добавяме щипка захар, сол на вкус, объркваме и печем още 20 мин. на 220 градуса – по 10 мин. от всяка страна.


Картофите запържваме в олио от всяка страна, докато си променят цвета. Правим разрези и пълним с резенчета морков, лук, червена чушка. Заливаме с останалото врящо олио, добавяме малко вода /100-150 мл / нарязан пресен джоджен и чубрица, поръсваме с черен пипер, сол и печем под похлупак на силна фурна около 45мин.
 


От изпеченото месо и картофи приготвяме порция и си наливаме червено вино.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Малииииииии Иване, по тази комбинация само се облизвам.
    Много много апетитно!!!
    Чудно изглежда!
    Поздрави от Баку!

    ОтговорИзтриване