вторник, 20 май 2014 г.

Сладко от ягоди

Това сладко, заедно със сладкото от смокини ми е любимото.  Те двете първо свършват. За палачинките, катмите, пържени филийки, сладолед – постоянно се употребяват. Тази година съм решил още рано, рано да го приготвя. Обикновено рецептата е 1 към 1 , плод – захар. Но аз го правя малко по различно. Намалявам захарта, да не кажа драстично, но значително. Средно около 500 гр. захар на 1 кг. добре узрели, средно едри ягоди.. Ето как го правя това сладко. Надявам се да Ви хареса.
Продукти:  за 1 кг средноголеми добре узрели, твърди ягоди, 500 – 600 г  захар / в зависимост от сладостта на плодовете/, 50 мл вода, ¾ ч.л.  лимонтузу (лимонена киселина)

Начин на приготвяне: Почистете плодовете и ги измийте добре. Поставете ги в подходящ съд за варене /тенджера, тава/. Посолете ги със захарта и оставете 12-14 часа. Те си пускат вода. 

Ако нямате това време, просто поставете всичко в тенджерата , налейте вода и оставете да заври на умерен огън. След 20 мин. намалете на слаб огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна .Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбърквате с дървена лъжица /лопатка/ да не се нараняват плодовете. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко. Или когато започне да пада на „парцали” от лъжицата, а не течността да се стича на струйка. Не се увличайте да го правите много гъсто, да не стане на клей.
Две – три минути преди сваляне от огъня добавете лимонтузуто.  Разбъркайте добре. Разпределете по буркани, затворете ги и обърнете докато изстинат. Може да ги стерилизирате 10 мин.

Добър апетит!   

3 коментара:

  1. Благодаря за рецептата! Добре ми се получи сладкото..................

    ОтговорИзтриване
  2. От тази доза колко бурканчета стават?? Хареса ми рецептата за сладкото и смятам да я изпробвам....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 2 бр. и половина малки /400г/ бурканчета тип "омния".
      На 4-та снимка е количеството по рецептата.
      Ако поръсите със захар ягодите и оставите така за 12-14 часа, не слагате 50 мл вода при варенето. Успех!

      Изтриване