понеделник, 12 май 2014 г.

Пикантно агнешко месо

За любителите на агнешкото месо, един по различен вариант на приготвяне.

Продукти: 500 г нетлъсто агнешко месо, 1 морков, 2 по големи стръка пресен чесън, пресен корен от джинджифил, колкото голям орех, 2 с.л. ароматно бяло вино, 2 бр. зелени сладки чушки /може и червени/, 4 с.л. сусамено олио или зехтин, 3- 4 с.л. бял соев сос, 1 с.л. доматено пюре, ¼ ч.л. смлян бял пипер, 1/3 ч.л. сол, щипка захар, 1 с.л. сусамено семе и 100-120 мл вода.

Начин на приготвяне: Измийте добре агнешкото месо. Нарежете го парчета по 2-3 см . Поставете го в дълбок съд и поръсете със солта и виното. Захлупете и оставете така за 1 час.
Нарежете чушките и моркова на ивици, единият стрък чесън на дребно, а другият на парчета по 1.5 см . Запържете ги в 2 с.л. силно загрята мазнина за 60 сек. и извадете. Добавете нарязаното и оцедено агнешко месо. Пържете 5-6 мин., като бъркате постоянно. Налейте размитото с вода доматено пюре, 1 с.л. мазнина, 2-3 с.л. соев сос, настърганият на дребно джинджифил. Намалете огъня на умерен, разбъркайте и захлупете. Оставете да къкри 30мин. /може да отнеме и повече време в зависимост от месото/. Бъркайте периодично. Когато течността изври, месото е готово. Сложете 1 с.л. мазнина, 1 с.л. соев сос, поръсете с белият пипер и сусаменото семе, върнете изпържените зеленчуци обратно при месото и бъркайте около две минути енергично с дървена лъжица. Накрая сложете щипка захар, разбъркайте леко и отнемете от огъня. Оставете захлупено ястието за 10 мин. и сервирайте.

Добър апетит!

За любителите на лютото, препоръчвам 1 мин. преди сваляне от огъня да добанят ¼ ч.л. лют червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар