Искендер
Кебап е едно от най-популярните месни
ястия както в самата Турция, така и в чужбина. Деликатесът от град Бурса
съчетава най-добрите качества на анадолската кухня - тя е лесна за приготвяне,
се състои от минималния брой съставки. Наслада е както за окото, така и за
небцето.
Ястието представлява тънък слой агнешко /говеждо/ месо, изпечено на огъня, лежащо върху комбинация от плосък хляб, залят с горещо разтопено масло и доматен сос. Сервира се със зеленчуци на скара и кисело мляко
Ястието представлява тънък слой агнешко /говеждо/ месо, изпечено на огъня, лежащо върху комбинация от плосък хляб, залят с горещо разтопено масло и доматен сос. Сервира се със зеленчуци на скара и кисело мляко
Продукти
за две порции: 400 г агнешко или говеждо филе.
Марината: 1 глава лук, 25 мл зехтин, 20 мл бяло вино, 5 г сушен риган, 5 г смлян червен пипер,
1 ч.л. равна смлян чер пипер, сол на
вкус – около 1 ч.л. , 2-3 щипки кимион, щипка захар.За доматен сос: 1 с.л доматена паста, 25 мл зехтин, 2 големи домата, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. чер пипер, 2 скилидки чесън, 2-3 щипки смлян червен пипер /може да добавите и лют, въпрос на вкус/, по желание 1 с.л. прясно нарязан магданоз или 1ч.ч. смлени семена на кориандър, 30 мл вода за разреждане на доматената паста.
30 мл зехтин за пържене на месото
30 г краве масло за заливка
2 малки домата и 4-5 средно големи зелени чушки за гарнитура, 250 г цедено кисело мляко, 2-3 пърленки.
Първо подгответе пърленките по тази рецепта.
След това направете соса. Запържете нарязаните скилидки чесън в зехтина. Добавете смелените домати, очистени от семето и кожата. Разбърквайте докато омекнат, сложете разредената с вода паста. Малко преди да свалите от огъня добавете подправките и солта.
Месото извадете от хладилника и оставете 30 мин. да почине на стайна температура. После изпържете от двете страни в зехтин по около 2 мин., на предварително загрят тиган на силен огън.В същата мазнина запържете зеленчуците – чушки и домати.
Сложете да се разтопи кравето масло.
Подредете в по голяма чиния, първо разкъсаните пърленки, върху тях изпърженото месо. Залейте отгоре с горещото краве масло, доматения сос. Украсете с изпържените зеленчуци и цеденото краве мляко. Поднесете топло ястието и се насладете на аромата му.
Добър апетит!
П.П. За да се получи
добро ястие, много зависи от качеството на месото. Добре е да е от младо теле,
а не „от баба му“, и агне, а не овца.
По старото телешко
/овче/ месо е нужно да бъде мариновано в кисело мляко, зехтин и подправки. Ще
му е трябва да престои 24 часа в тази марината.
Кръстен е на създателят си Искендер и внуците все още продължават традицията в заведението,запазено в оригиналния си вид
ОтговорИзтриванеси вид в центъра на Бурса. Тази година имах щастието да го посетя , поради известността си има необичайно много посетители, на улицата има дълга опашка, чакахме около половин час, но си заслужаваше за всяка минута чакане. Месото беше специален агнешки дюнер. Вярвам,че и твоят Искендер е изключително вкусен.
Благодаря! Завиждам ти за удоволствието да бъдеш и опиташ от оригинала.
ИзтриванеМоята рецепта е пригодена за домашни условия.
Месото /в оригинал агнешко/ по принцип се пуши вертикално, което е невъзможно у дома.
Пригодил съм рецептата и други да се насладат на тази вкусотия.
Хубава вечер!
Поздрави!
Чудно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Изтриване