събота, 20 октомври 2018 г.

Сладки кошнички с шоколадов крем и карамелен сос


 


Продукти:
за 600 г маслено тесто – 250 г бяло брашно, 160 г краве масло, 95 г пудра захар, 30 г бадемово брашно, 1 яйце L, ½ ч.л. ванилия на прах, 2 щипки сол.
За шоколадовия крем – 100 мл течна сметана 35%, 200 г черен шоколад 60% какао, 40 г краве масло.
За карамелен сос – 220 г захар кристал, 65 мл вода, 150 мл течна сметана 35%, 70 г краве масло.
Разтопено краве масло за смазване на формата.

Начин на приготвяне: Нарежете СТУДЕНОТО краве масло на малки парчета. В стъклена купа смесете пудрата захар и ванилията. На дървена дъска пресейте брашното и го разстелете. Посипете отгоре с две щипки сол. Разположете отгоре нарязаното студено краве масло. Претрийте брашното и маслото докато станат на трохи. Съберете го в купчина. Направете дупка в средата и прибавете яйцето, бадемовото брашно и омесената пудра захар с ванилия. Замесете тесто с плавни движения. Без да го удряте в дъската, като го разстилате с дланта напред. След като е готово, направете топка, приберете в кесия и сложете в хладилник минимум за 4 часа.
После извадете, след като се отпусне разточете и образувайте 10-11 кошнички /използвам намаслена форма за мъфини от този вид да ги оформя/.

Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 22 мин., до леко покафеняване.
Извадете формата от фурната и оставете изпечените форми да изстинат напълно. След това ги измъкнете, излизат лесно.
Направете шоколадовия крем. На водна баня в подходящ съд загрейте сметаната, прибавете натрошения на дребно шоколад. Бъркайте докато се разтопи, след това сложете кравето масло /на стайна температура/. Смесете до еднородна смес. Оставете леко да изстине – около 90 сек. и залейте кошничките.
Карамелен сос - Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и разбъркайте докато се стопи напълно.
Залейте върху стегнатия /напълно охладен/ шоколадов крем в кошничките.
Не съхранявайте готовите кошнички в хладилник. От кравето масло в тестото, стават твърди. По добре е на стайна температура или закрита тераса.

Добър апетит!

2 коментара: