събота, 27 октомври 2018 г.

Броколи със сметанов сос и пармезан


 

Продукти: 500 г пресни броколи, почистени и измити, 20 мл зехтин, 30 г краве масло, ½ ч.л. чесън на прах /2 скилидки чесън, нарязани на ситно/, ½ ч.л. смлян бял пипер, 1/2 ч.л. стрит сушен риган, щипка смляно индийско орехче сол на вкус, около ½ ч.л.
60 г настърган пармезан
Сметанов сос: 250 мл. течна сметана 35 %, 100 мл прясно мляко 3.2% , 25 г брашно, 10 мл лимонов сок, 3 г сол.

Начин на приготвяне: Почистените и измити броколи накъсваме на малки розички и варим на умерен огън около 10 мин. Прецеждаме.
Докато се варят броколите можем да направим соса. Пресятото брашно запичаме на сух тиган, до промяна на цвета /леко покафеняване/. Загряваме на умерен огън сметаната. Прибавяме на тънка струйка размитото в млякото брашно. След като се сгъсти сместа слагаме кравето масло, лимоновия сок и солта. Разбъркваме.
Сварените броколи, запържваме в зехтина и кравето масло за 3-4 мин. на умерен огън, докато поемат мазнината. След това заливаме отгоре с горещия сос, добавяме подправките и солта. Бъркаме още около минута и поръсваме отгоре с настърган пармезан. Отнемаме от огъня и захлупваме. Оставяме да престои 5 мин. и сервираме.
По желание можем да поръсим с пресен магданоз и 1-2 щипки лют смлян пипер.

Добър апетит!
Ако използвате скилидки чесън, вместо чесън на прах, нарежете ги на дребно и запържете заедно с броколите.

 

 

2 коментара:

  1. Не съм много фен на този зеленчук, но точно така приготвен го харесвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Всички харесаха рецептата и ядоха. Дори и шефа. :)

      Изтриване