вторник, 18 ноември 2014 г.

Крем с карамелизирана захар

Когато избягвам в десерта да има яйца, но искам да е  крем си правя тази рецепта. Става бързо и лесно.

Продукти: 1 л прясно мляко, 6- 7 с.л. с връх пресято бяло брашно, 1 с.л. портокалов или лимонов сироп, 1 ч.ч. захар, 3 големи бишкоти, 100 г стафиди или сушени боровинки /можете да ги замените с пресен плод – банан, ябълка, по вкус/.
За карамела – 7 с.л. с връх захар и 7 с.л. вода.
Счукани орехи, сироп за украса.

Начин на приготвяне: Омесвате пресятото брашно с 1 ч.ч. захар и 250 мл хладко мляко. Разбивате с телена бъркалка докато се получи гладка смес, без бучици.
В дълбок съд изсипвате  7 с.л. с връх захар и 7 с.л. вода и карамелизирате на силен огън. Отнемате от огъня. При постоянно бъркане изливате отгоре 750 мл ГОРЕЩО мляко. Връщате обратно на УМЕРЕН ОГЪН и бъркате докато се разствори напълно карамела. След това бъркайки прибавяте сместа от брашното и сиропа. Държите на огъня докато се сгъсти- около 20 мин. Не забравяйте да го бъркате, да не се получи на бучици. Ако такива се появят, просто при прехвърляне в съдове прецедете през сито /цедка/.
На дъното на подходящи купички разпределяте стафидите /нарязаните плодове/ и бишкотите.
Наливате отгоре горещия крем. Оставяте на хладно да изстине напълно. НЕ СЛАГАЙТЕ ГОРЕЩИЯТ КРЕМ В ХЛАДИЛНИК.

При поднасяне украсете отгоре с орехови ядки и сироп.
 

Добър апетит!

3 коментара: