петък, 31 октомври 2014 г.

Домашната торта на баба Дена


Утре е Архангелова задушница. Време да си спомним за любимите хора, които вече не са между живите, но завинаги са останали в сърцата ни. ГОСПОДИ, ДАЙ МИР НА ПРАХЪТ ИМ. С тази торта си спомням за любимата ми баба /лека й пръст/. Тя винаги я правеше за Нова година. Приготвяше я два – три дни предварително и загъваше с хартия. Слагаше я в стая, в която не се пали печка да „отпочива”. Но ние децата знаехме къде е. Тортичката така отпочиваше, че когато дойдеше време да я разрежат и сервират липсваше поне половината. Доста се „изчервявахме” от този факт. Щасливо детство и безгрижни години.

 

 
Сега да споделя с Вас рецептата за тази вкусна торта.

Чаена чаша = 200мл .

Продукти:

Блат – 4 бр. големи яйца, 4 чаени чаши бяло брашно, 2 чаени чаши захар, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжица с връх сода бикарбонат, 1 пакетче бакпулвер – 10 г, 2 бр. пакетчета ванилия на прах.

Крем – 1 л прясно мляко, 80- 90 г пшенично нишесте или 8 с.л. брашно, 200 г захар.
Поръска – около 2 чаени чаши смлени орехови ядки. Стафиди по желание – 4 с.л.
Брашно и олио за намазване на тавата.


Начин на приготвяне:
Блат- Разбиваме яйцата със захарта докато си удвоят обема, постепенно прибавяме олиото. Содата посипете в киселото мляко и щом започне да набъбва я слагаме при яйцата, като разбиваме постоянно с миксер. Ванилията, бакпулвера и пресятото брашно ги омесваме и части прибавяме  към сместа. Разбиваме докато се получи еднородна смес. Вече готова я разделяме на три части. По желание към едната част можете да прибавите 1 ч.л. какао.
Тава с диаметър 28 см . намазваме дъното с малко олио и поръсваме с брашно. Разстиламе 1 част от сместа за печене. Подравняваме. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 мин., като внимаваме да не загори. Проба с дървена клечка за готовност. Не трябва да има по клечката тесто, като боднете блата. Изваждаме и оставяме да изстине. По същата технология изпичаме още два блата.

Крем – Нишестето омесваме със захарта и 1 ч.ч. студено прясно мляко.Разбъркваме, не трябва да има бучици.  Останалото мляко го поставяме да се сгорещи на умерен огън и на тънка струйка прибавяме омесеното нишесте. Варим, при постоянно бъркане докато се сгъсти.
 

Сглобяване – Слагаме първият блат /изстинал напълно/ в подходящ съд. Използвам тавичка с падащи стени. Заливам 1 /4 от горещият крем. По желание можете да сложите 2 с.л. попарени и оцедени стафиди. След това вторият блат, пак крем, стафиди. Трети блат, крем.  Накрая облепяте отвсякъде с крем и поръсвате със смлени орехови ядки.
 

Хубаво е тортата да престои ден-два в хладно помещение покрита с хартия.
 


 
Добър апетит!

6 коментара:

  1. Мили спомени от детството. Благодаря Ви, че ме върнахте години назад! Хубави години. Моника.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Интересува ме дали блатовете са сочни, ако не - възможно ли е да се сиропират и с какво е най-удачно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Достатъчно са пухкави и меки. Издържат доста време на хладно, не в хладилник.
      Могат да се сиропират, но ще стоят леко сплъстени.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  3. Не е необходимо да се сиропират блатовете, те се овлажняват от крема.

    ОтговорИзтриване
  4. Диаметъра на тавата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години! В описанието за приготвяне на тортата е написан - 28 см .

      Изтриване