Картофената
салата може да не е първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за
японската кухня, но това е една от най-популярните гарнитури в Япония и
съществува от повече 100 години. Сервира се най често към печено пиле или риба.
Стандартната японска картофена салата често е сладка и със силен вкус на лук. Но
в различните страни често се наглася според типичните за тях продукти, поради
липса на оригинални японски. Някои недолюбват червените картофи и я приготвят
като мен с нормални. Какво да се прави, трябва да се следват вкусовете на
семейството. Все пак си е домашна кухня.
Добавянето
на бекон, пармезан, нотка черен пипер и други съставки наистина преобразяват
ястието.
Продукти: 2
червени картофа - 550 г, 1 морков – 60 г,
¼ ч.ч. варена царевица, 2 броя малки М варени яйца, 1 японска /персийска /
краставица – 90 г, 1 голяма глава бял лук – 80 г, 1 малка глава червен лук за
украса – 25 г, 2 скилидки чесън, 2 резена варена шунка – 100 г, 2 с.л.
настърган пармезан, 6 с.л. майонеза Kewpie, 1 с.л. японска горчица, 2 ч.л. сол ,
1 с.л. оризов оцет, 1 с.л. светъл соев сос, 1-2 с.л. сусамово масло, 1 ч.л.
смлян черен пипер, пресен кориандър.
Вода за варене, ½ ч.л. сол за краставицата. Мед по
желание.
Начин
на приготвяне: Измийте, обелете и нарежете картофите на четвъртинки.
Стремете се парчета да са с размер около 4-5 см за да се сварят равномерно.
Варете около 15 минути след завиране на водата. Вилицата трябва лесно да
проникне в картофите.
Двете яйца също сварете 13-15 минути.
Докато картофите се варят, обелете и нарежете морковите
на тънки полумесеци или четвъртинки. Нарежете краставицата на тънки филийки.
Добавете нарязаните парчета краставица в купа. Посолете с
½ ч.л. Това помага за извличане на излишната влага и придава на салатата
приятна и хрупкава текстура. Оставете ги да престоят поне 10 минути.
Загрейте тиган на среден огън и налейте сусамовото масло.
Сложете бекона, ситно нарязаните скилидки чесън и ситно нарязания лук.
Пържете, докато беконът стане хрупкав, а лукът омекне,
което трябва да отнеме около 5-7 минути.
Свалете от огъня и оставете да изстине запърженото.
След като извадите сварените картофи в същата вода сварете за 1 минута нарязаните моркови.
Това кратко готвене запазва хрупкавостта им, като
премахва суровия вкус.
Намачкайте картофите с ръчна преса още докато са топли
/горещи/.
Добавете сместа с бекон, включително с всичката мазнина
от пърженето, бланшираните моркови и нарязаните на дребно сварени и обелени яйца.
Смесете добре тези основни съставки. Изстискайте
осолената краставица добре, за да се отървете от излишната влага, след което я
добавете в купата. Накрая поръсете с пармезана. Разбъркайте.
Сложете в салатата първо 4 с.л. майонеза, горчицата, оцета,
черния пипер и соевия сос. После добавете на вкус още 2 с.л. от майонезата.
Просто разбъркайте всичко заедно, докато се разпредели
равномерно.
Оставете сместа да се охлади малко, след това я покрийте
и я приберете в хладилника за поне 45 минути. Преди сервиране поръсете салатата
с пресен нарязан кориандър, накълцан червен лук и добавете още черен пипер, ако
прецените, че има нужда.
Салатата може да се съхранява в хладилника до 3 дни в
плътно затворен съд.
Добър
апетит!
В
дома не всички обичат червените картофи и аз направих салатата с обикновени
картофи. Не намерих японска майонеза и горчица, но успях да си взема домашна
майонеза и дижонска горчица. Отлично ги заместиха. Последния път замених бекона
с рачешки рулца и този вариант допадна повече на домашните. Краставицата беше
най обикновена от малките. Поръсих ястието с каенски пипер, добави ч.л. с връх
мед и още 1 с.л. оризов оцет. Варената царевица я пропуснах. Останалото беше по
рецептата. Салатата се получи един път. Малко е играчка, но напълно си
заслужава вкуса и труда.
Няма коментари:
Публикуване на коментар