вторник, 21 януари 2025 г.

Млечна салата Снежанка

 


„Снежанка“ (сух таратор) е българска традиционна салата. Тя възниква и еволюира като изделие на българското държавно обединение „Балкантурист“ в края на 1970-те години.

Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и др. балкански кухни.

Има различни варианти – в количеството продукти и в това дали краставицата е прясна или кисела.

Продукти: 400 г цедено мляко, 1 голяма краставица, 2 големи скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, 20 г орехови ядки за поръсване,2 с.л. пресен копър, сол

Начин на приготвяне: Обелете и нарежете краставицата на ситно. Прибавете цеденото мляко, пресования чесън, ситно нарязания копър, зехтина и сол на вкус. Разбъркайте. При поднасяне украсете с копър и счукани орехи.

По желание можете да залеете с малко зехтин.

Налейте си студена ракия и добър апетит!

 

Лятно време е за предпочитане салатата да бъде направена с пресни краставици, а зимата с кисели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар