„Снежанка“
(сух таратор) е българска традиционна салата. Тя възниква и еволюира като
изделие на българското държавно обединение „Балкантурист“ в края на 1970-те
години.
Сродна
е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската,
македонска и др. балкански кухни.
Има
различни варианти – в количеството продукти и в това дали краставицата е прясна
или кисела.
Продукти: 400
г цедено мляко, 1 голяма краставица, 2 големи скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, 20
г орехови ядки за поръсване,2 с.л. пресен копър, сол
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете краставицата на ситно. Прибавете цеденото мляко, пресования чесън, ситно нарязания копър, зехтина и сол на вкус. Разбъркайте. При поднасяне украсете с копър и счукани орехи.
По желание можете да залеете с малко зехтин.
Налейте
си студена ракия и добър апетит!
Лятно
време е за предпочитане салатата да бъде направена с пресни краставици, а
зимата с кисели.
Няма коментари:
Публикуване на коментар