петък, 14 февруари 2025 г.

Ayam goreng: Класическо индонезийско пържено пиле

 


Рецепта за едно от любимите ястия на Индонезия. За разлика от пърженото пиле другаде, Ayam Goreng се задушава в паста, преди да бъде пържено на маслена баня.

Ayam goreng , или пържено пиле, е любимата храна на всички! На него се наслаждават в цяла Индонезия богатите, бедните, средната класа, мъжете, жените, децата…накратко всички!

Вкусният аям горенг е широко достъпен както като улична храна, така и в ресторанти от по-висока класа. Истинска наслада, независимо дали се сервира с ориз за закуска, обяд или вечеря. Всеко време е подходящо за похапване на пържено пиле.

Ayam goreng се предлага в множество регионални разновидности, чиито рецепти могат да включват различни подправки и маринати. Методът на готвене обикновено е подобен, включващ мариноване, задушаване и след това пържене. Едно от предимствата на задушаването на пилето преди пърженето е, че подправките се усвояват по-добре. Освен това след задушаване не е нужно да го пържите веднага. Можете да ги изпържите на партиди, когато е необходимо, и да съхранявате остатъка в хладилника за няколко дни.

Продукти: 700 г пилешко месо – бутчета, крилца или от гърдите,4 скилидки чесън, обелени и нарязани,  2 глави лук, 2 броя Candlenut Kukui, индонезийски орех, 3 см пресен галангал, обелен и нарязан, 2 см прясна куркума, обелена и нарязана, 2 см пресен джинджифил, обелен и нарязан, 1 ч. л. кориандър, ¼ чаша вода, 2 стръка лимонена трева, 1 лист daun salam, индонезийски дафинов лист, 8 г сол, 1 ч.л. захар.

Растително масло за пържене

 

Начин на приготвяне: С помощта на кухненски робот или блендер смесете нарязания чесън, лук, орехите, галангала, куркума, джинджифил, кориандъра, и ¼ чаша вода в гладка паста.

Внимателно омесете пилето, подправките /пастата/, солта и захарта, докато се смесят напълно. Сложете навързаните стръкове лимонена трева на дъното на тиган с дебело дъно. Върху тях изсипете пилешкото месо с пастата. Дафиновия лист сложете между месото, за да се поеме равномерно аромата. Оставете настрана за 25 минути, за да се мариноват.

 

Похлупете тигана и гответе месото на среден огън, докато заври. Намалете на слаб огън.

Оставете да къкри около 15 минути с капак. След това махнете капака и продължете да готвите още 15 минути, докато течността се изпари. Изключете котлона.

Оставете месото да почине 2-3 часа, преди да го запържите в маслена баня. Можете също така да държите пилето в хладилника за няколко дни и да го изпържите, когато имате нужда. Вкусът ще се усвои по-добре и ще бъде по-вкусно.

Когато сте готови да го изпържите, загрейте достатъчно растително масло в тиган на среден огън. Запържете пилето, докато стане златисто кафяво.

Сервирайте топло със сварен ориз и пресни зеленчуци.

Добър апетит!

 

П.П. За да намалите мазнината, след пържене сложете пърженото пиле върху чиния, покрита с 2 слоя кухненска хартия. Тя ще абсорбира излишното масло. След това можете да го прехвърлите в чиния за сервиране.

Продуктите трудно се намират, но има готова смес, която аз използвах. Две пакетчета по 33 г.

Аз икономисвах растителното масло и не изпържих в маслена баня. Но крилцата станаха много ароматни и вкусни, независимо, че не бяха равномерно изпържени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар