Рецепта
за едно от любимите ястия на Индонезия. За разлика от пърженото пиле другаде,
Ayam Goreng се задушава в паста, преди да бъде пържено на маслена баня.
Ayam
goreng , или пържено пиле, е любимата храна на всички! На него се наслаждават в
цяла Индонезия богатите, бедните, средната класа, мъжете, жените,
децата…накратко всички!
Вкусният
аям горенг е широко достъпен както като улична храна, така и в ресторанти от
по-висока класа. Истинска наслада, независимо дали се сервира с ориз за
закуска, обяд или вечеря. Всеко време е подходящо за похапване на пържено пиле.
Ayam
goreng се предлага в множество регионални разновидности, чиито рецепти могат да
включват различни подправки и маринати. Методът на готвене обикновено е
подобен, включващ мариноване, задушаване и след това пържене. Едно от
предимствата на задушаването на пилето преди пърженето е, че подправките се
усвояват по-добре. Освен това след задушаване не е нужно да го пържите веднага.
Можете да ги изпържите на партиди, когато е необходимо, и да съхранявате
остатъка в хладилника за няколко дни.
Продукти: 700
г пилешко месо – бутчета, крилца или от гърдите,4 скилидки чесън, обелени и
нарязани, 2 глави лук, 2 броя Candlenut Kukui, индонезийски орех, 3
см пресен галангал, обелен и нарязан, 2 см прясна куркума, обелена и нарязана, 2
см пресен джинджифил, обелен и нарязан, 1 ч. л. кориандър, ¼ чаша вода, 2
стръка лимонена трева, 1 лист daun
salam, индонезийски дафинов лист, 8 г сол, 1 ч.л. захар.
Растително масло за пържене
Начин
на приготвяне: С помощта на кухненски робот или блендер
смесете нарязания чесън, лук, орехите, галангала, куркума, джинджифил, кориандъра,
и ¼ чаша вода в гладка паста.
Внимателно омесете пилето, подправките /пастата/, солта и
захарта, докато се смесят напълно. Сложете навързаните стръкове лимонена трева
на дъното на тиган с дебело дъно. Върху тях изсипете пилешкото месо с пастата. Дафиновия
лист сложете между месото, за да се поеме равномерно аромата. Оставете настрана
за 25 минути, за да се мариноват.
Похлупете тигана и гответе месото на среден огън, докато
заври. Намалете на слаб огън.
Оставете да къкри около 15 минути с капак. След това
махнете капака и продължете да готвите още 15 минути, докато течността се
изпари. Изключете котлона.
Оставете месото да почине 2-3 часа, преди да го запържите
в маслена баня. Можете също така да държите пилето в хладилника за няколко дни
и да го изпържите, когато имате нужда. Вкусът ще се усвои по-добре и ще бъде
по-вкусно.
Когато сте готови да го изпържите, загрейте достатъчно
растително масло в тиган на среден огън. Запържете пилето, докато стане
златисто кафяво.
Сервирайте топло със сварен ориз и пресни зеленчуци.
Добър
апетит!
П.П.
За да намалите мазнината, след пържене сложете пърженото пиле върху чиния,
покрита с 2 слоя кухненска хартия. Тя ще абсорбира излишното масло. След това
можете да го прехвърлите в чиния за сервиране.
Продуктите
трудно се намират, но има готова смес, която аз използвах. Две пакетчета по 33
г.
Аз икономисвах растителното масло и не изпържих в маслена баня. Но крилцата станаха много ароматни и вкусни, независимо, че не бяха равномерно изпържени.
Няма коментари:
Публикуване на коментар