Символ
на сицилианската кухня , капоната от патладжан е традиционна рецепта,
изключителна за региона , която се среща из целия остров, в различни вкусови
вариации, приготвена с различни зеленчуци според сезона. Оригиналът обаче си
остава този на пържени патладжани, добавени към тях целина, зелени маслини,
каперси, приготвени в гъст и кремообразен доматен сос и след това овкусени със
сладко-кисел сос.
Изглежда,
че името на капоната от патладжан произлиза от рецепта от баронската кухня ,
включваща пържено капоне сред съставките . Селската кухня заменя рибата с
патладжани, като същевременно запази оригиналната сладко-кисела техника , която
придава изтънчена нотка. Между другото, класическата старомодна пропорция
изисква 3 части оцет към 1 част захар.
Има
и много традиционни вариации : например доста е разпространената версията с
добавянето на 2 чушки вместо целина или с 50 г кедрови ядки, както филирани
бадеми и 40 г стафиди. След това има вкусни зимни caponatas , с артишок,
картофи или тиква , или другите летни с тиквички, има дори стара рецепта с
малко какао, използвано като подправка. По желание може да използвате и лилави
патладжани, които са по-деликатни и на вкус, и на консистенция, като внимавате
да не ги разкъсате при пържене.
И
накрая, не забравяйте, че готовата капоната трябва да престои поне 24 часа след
края на готвенето, по този начин вкусът ще бъде много по-добър. Капоната от
патладжан традиционно се сервира като предястие , при стайна температура, но
може да бъде и отлична гарнитура, особено за риба : придружете я със сардини ,
калмари , скумрия и скариди .
Продукти за 4 порции: 2 броя дълги или лилави патладжана, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 резен глава целина, 350 г домати, 2 с.л. доматено пюре, 1 изпечена червена чушка, 2 с.л. солени каперси /консерва/, 100 г зелени маслини, 40 г кедрови ядки, 40 г стафиди, 100 мл ябълков винен оцет, 35 г захар, 1 ч.л. черен пипер, смлян, 1 ч.л. с връх сол / 8 г /, листа магданоз и босилек за украса.
Зехтин /олио/ за пържене. Вода , сол.
Начин
на приготвяне: Нарежете патладжаните на кубчета. Накиснете
ги в леко подсолена вода за 60 минути.
Изплакнете каперсите и ги накиснете в топла вода за 45
минути, като смените водата 2-3 пъти. Сложете стафидите в топла вода.
Бланширайте нарязаните маслини в тенджера с вряща вода за 2 минути и оцедете.
Запържете ситно нарязания лук в тенджера на слаб огън с
нарязаната на парчета целина, пресования чесън и 2 супени лъжици зехтин екстра
върджин за 4-5 минути. Добавете обелените и нарязани кубчета домати, и
доматеното пюре, разтворено в малко гореща вода. Продължете да варите около
30-35 минути, като разбърквате от време на време.
Междувременно изплакнете и подсушете кубчетата патладжан
и ги запържете на няколко порции в тиган на
силен огън. След това ги отцедете върху кухненска хартия и ги
прехвърлете в херметически затворен съд.
Добавете маслините и каперсите към соса, подправете със
сол и черен пипер, след това добавете оцета и захарта и продължете да готвите
на слаб огън /за 5-6 минути/, след това изсипете много горещия сос в съда върху
патладжаните, разбъркайте внимателно с дървена лъжица и оставете да изстинат.
Прехвърлете да престои поне 24 часа в хладилника. Поднесете капоната от патладжан като предястие или гарнитура, като гарнирате с кедрови ядки, накъсани листа босилек или магданоз.
Добър
апетит!
Направих
някои добавки от мен. Запържих тъмна тиквичка, около 150 г и я прибавих към
зеленчуците. Сложих и мед, вместо част от захарта. Едва изчаках до следващия
ден. Така ароматно ухаеше.
Съвет-
не слагайте наведнъж всичкия оцет и захар. Винаги имате възможност да ги
добавите след това, ако не ви допада вкуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар