неделя, 16 февруари 2025 г.

Капоната от патладжан

 


Символ на сицилианската кухня , капоната от патладжан е традиционна рецепта, изключителна за региона , която се среща из целия остров, в различни вкусови вариации, приготвена с различни зеленчуци според сезона. Оригиналът обаче си остава този на пържени патладжани, добавени към тях целина, зелени маслини, каперси, приготвени в гъст и кремообразен доматен сос и след това овкусени със сладко-кисел сос. 

Изглежда, че името на капоната от патладжан произлиза от рецепта от баронската кухня , включваща пържено капоне сред съставките . Селската кухня заменя рибата с патладжани, като същевременно запази оригиналната сладко-кисела техника , която придава изтънчена нотка. Между другото, класическата старомодна пропорция изисква 3 части оцет към 1 част захар.

Има и много традиционни вариации : например доста е разпространената версията с добавянето на 2 чушки вместо целина или с 50 г кедрови ядки, както филирани бадеми и 40 г стафиди. След това има вкусни зимни caponatas , с артишок, картофи или тиква , или другите летни с тиквички, има дори стара рецепта с малко какао, използвано като подправка. По желание може да използвате и лилави патладжани, които са по-деликатни и на вкус, и на консистенция, като внимавате да не ги разкъсате при пържене.

И накрая, не забравяйте, че готовата капоната трябва да престои поне 24 часа след края на готвенето, по този начин вкусът ще бъде много по-добър. Капоната от патладжан традиционно се сервира като предястие , при стайна температура, но може да бъде и отлична гарнитура, особено за риба : придружете я със сардини , калмари , скумрия и скариди . 

Продукти за 4 порции: 2 броя дълги или лилави патладжана, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 резен глава целина, 350 г домати, 2 с.л. доматено пюре, 1 изпечена червена чушка, 2 с.л. солени каперси /консерва/, 100 г зелени маслини, 40 г кедрови ядки, 40 г стафиди, 100 мл ябълков винен оцет, 35 г захар, 1 ч.л. черен пипер, смлян, 1 ч.л. с връх сол / 8 г /, листа магданоз и босилек за украса.

Зехтин /олио/ за пържене. Вода , сол.

Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните на кубчета. Накиснете ги в леко подсолена вода за 60 минути.

Изплакнете каперсите и ги накиснете в топла вода за 45 минути, като смените водата 2-3 пъти. Сложете стафидите в топла вода. Бланширайте нарязаните маслини в тенджера с вряща вода за 2 минути и оцедете.

Запържете ситно нарязания лук в тенджера на слаб огън с нарязаната на парчета целина, пресования чесън и 2 супени лъжици зехтин екстра върджин за 4-5 минути. Добавете обелените и нарязани кубчета домати, и доматеното пюре, разтворено в малко гореща вода. Продължете да варите около 30-35 минути, като разбърквате от време на време.

Междувременно изплакнете и подсушете кубчетата патладжан и ги запържете на няколко порции в тиган на  силен огън. След това ги отцедете върху кухненска хартия и ги прехвърлете в херметически затворен съд.

Добавете маслините и каперсите към соса, подправете със сол и черен пипер, след това добавете оцета и захарта и продължете да готвите на слаб огън /за 5-6 минути/, след това изсипете много горещия сос в съда върху патладжаните, разбъркайте внимателно с дървена лъжица  и оставете да изстинат.

Прехвърлете да престои поне 24 часа в хладилника. Поднесете капоната от патладжан като предястие или гарнитура, като гарнирате с кедрови ядки, накъсани листа босилек или магданоз.

Добър апетит!

 


Направих някои добавки от мен. Запържих тъмна тиквичка, около 150 г и я прибавих към зеленчуците. Сложих и мед, вместо част от захарта. Едва изчаках до следващия ден. Така ароматно ухаеше.

Съвет- не слагайте наведнъж всичкия оцет и захар. Винаги имате възможност да ги добавите след това, ако не ви допада вкуса.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар