петък, 28 февруари 2025 г.

Торта Баунти

 


Шоколадов пандишпанов блат, напоен с мляко, крем с наситен вкус на кокосови стърготини, заравнен с шоколад отгоре - тази торта е за ценителите на райската наслада!

Продукти: 150 г бяло брашно, 25 г какао на прах, 150 г захар, щипка сол, 3 яйца, 40 мл растително масло, 150 мл прясно мляко, 1 ванилия на прах, 7 г бакпулвер /сода/.

Крем: 100 г меко сирене Маскарпоне, 100 мл сгущенка с захар /кондензирано мляко/, 100 г бял шоколад, 200 мл прясно мляко, 20 г царевично нишесте, 2 жълтъка, 50 г захар, 1 ванилия на прах 6 г желатин, 35 мл студена вода, 90 г кокосови стърготини, 200 г течна сметана 35%.

Шоколадова заливка – 110 черен шоколад, 90 мл течна сметана, 15 г краве масло.

Сиропиране  - 50 мл прясно мляко, 45 г захар, 2 г какао на прах

Начин на приготвяне:

Блат – Пресейте брашното и го смесете с какаото, ванилията и бакпулвера.

Яйцата разбийте със захарта и щипка сол на пяна. При постоянно бъркане прибавете последователно на малки дози растителното масло, топлото прясно мляко и омесеното брашно. Бъркайте до еднородна смес.

В леко намаслена форма за печене с падащи стени и диаметър 24 см. Застелете дъното с хартия за печене. Изсипете сместа за блата.

Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна около 45 минути. Като след 35 –та започнете да проверявате за готовност с дървена клечка. По нея не трябва да има тесто ако блата е изпечен добре. Изключете фурната и открехнете вратата. Не вадете блата, оставете го 15 минути да изстине. След това извадете и оставете на решетка да изстине напълно. Махнете го от формата, отстранете хартията за печене и го обвийте в прозрачно фолио. Прехвърлете в хладилник поне за 8 часа.

След това го разрешете на две равни части.

Крем – Разбийте жълтъците, захарта и царевичното нишесте. Прибавете на тънка струйка топлата мляко и сгущенката. Сложете на нагревателен уред на умерена температура и бъркайте докато се сгъсти. Накрая сложете смелените на блендер кокосови стърготини и натрошения бял шоколад. Бъркайки, оставете на огъня още 2 минути.

Отделно в дълбок съд сложете желатина с 35 мл вода. Оставете да набъбне и загрейте на слаб огън до се разтопи. След това налейте топлата смес за крема. Разбъркайте добре и остудете до стайна температура. Прибавете Маскарпонето и разбийте с телена бъркалка.

В отделен съд разбийте течната сметана до твърди пикове. Постепенно при разбъркване с дървена лъжица на части прибавете крема. Разбърквайте до еднородна смес.

Сиропиране  - смесете топлото мляко със захарта и какаото.

Сглобяване – Във форма за печене 24 см. сложете отдолу едната част от блата. Намажете я с половината течност за сиропиране. Излейте върху нея изстиналия крем, след това сложете втората част и намажете с другата половина от течността за сиропиране. Оставете на хладно за няколко часа да стегне добре.

Сметаната и шоколада разтопете на водна баня, при постоянно бъркане прибавете кравето масло. Отстранете от огъня и оставете за минута да изстине.

Извадете и залейте с разтопения шоколад. Украсете с ягоди отгоре.

Оставете тортата на хладно за няколко часа.

Готово. Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар