Ремуладата
(на френски език: remoulade или rémoulade) е вид студен сос, сходен по
приложение с кетчупа, майонезата и горчицата, който произлиза от Франция, но е
популярен и в редица други европейски страни като Белгия, Дания и Нидерландия.
Използва се основно като топинг за рибени ястия, хотдог, сандвичи, дори и
пържени картофи.
За
приготвянето на този сос съществуват множество рецепти, които варират на
регионално ниво. Класическата датска рецепта, например, изисква използването на
ситно нарязана туршия със сладък вкус (например кисели краставички), която се
изстисква внимателно с цел да се отдели от нея излишното количество вода,
готова майонеза, горчица и захар. Всичките съставки се разбъркват до получаването
на еднородна смес и се оставят да престоят в хладилник няколко часа, преди
ремуладата да стане годна за употреба.
Сосът
е изключително популярен във Франция и Белгия, както и в Скандинавските страни
(най-вече в Дания, Исландия и Фарьорските острови). Освен че се използва за
топинг за гарниране на сандвичи и печено телешко месо, сосът намира
най-различни приложения в отделните страни.
-във
Франция и в Белгия се използва най-често с пържени картофи;
. в
Дания се използва за приготвянето на традиционния отворен сандвич с телешко (на
датски език: smørrebrød), като гарнитура за риба, филетирано месо, хотдог и
други. Датската ремулада се ползва с особена популярност като вносен продукт
в Швеция и Германия
Имах
удоволствието да опитам този сос в Ница, Севиля и Копенхаген. Най ми хареса
датския вариант.
Сега
ще ви предложа този на блогър Ким Нилсен, с малки изменения направени от мен
според вкусовете на моето семейство..
Продукти: 3
с.л. с връх качествена майонеза, 1 с.л. с връх домашна заквасена сметана, 1
ч.л. с връх дижонска горчица, 1 с.л. моркови, 1 с.л. кисела краставица, 1 с.л.
салата Айсберг или зеле, 1 с.л. лук, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. с връх куркума,
½ ч.л. захар, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. смлян бял.
1 ч.л. ситно нарязан червен лук за украса.
Начин
на приготвяне: Нарежете всички зеленчуци много ситно.
В дълбока купа смесете всички съставки заедно. Добавете
допълнително куркума, ако искате по-силен цвят. Добавете допълнително сол и
черен пипер на вкус.
Оставете вашия домашен ремулад да престои в хладилника за
1 час преди сервиране.
Идеално подхожда към пържени /варени/ картофи, пържена
риба и пилешко месо.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар