четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Ориз по персийски

 


Едно наистина вълшебство и никак не е лесно за приготвяне. Особено трябва да се внимава да не се превари ориза. Това е традиционно празнично ястие в Иран, което се приготвя за сватби, големи тържества, годишнини. Оризът, приготвен по тази рецепта, се оказва много вкусен и с ярка палитра от цветове. Комбинацията от моркови и портокалова кора, фъстъци,  стафиди и кисел трън /берберис/ ще направи празничната Ви трапеза елегантна и привлекателна. 

Продукти: 250 г ориз Басмати, 325 мл вода, 1 бр по голям портокал, 2 бр. средни моркови, 20 г плодчета от кисел трън /барбарис/, 50 г светли стафиди, 50 г тъмни стафиди, 1 голяма глава лук,  60 г краве масло, 3 с.л. растително масло, 1 ч.л. кимион на семена, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. шафран, 100 г захар, 1 ч.л. с връх сол – 8 г, 5 г изсушен цвят на роза, 60 г фъстъчени люспи.

750 мл вода за варене на ориза, 2 картофа.

Начин на приготвяне в домашни условия:

Залейте стафидите с гореща вода . Оставете ги да набъбнат и оцедете.

По удобно е ориза да се свари в уред за бавно готвене / мулти кукър/. Там е описано подробно как да се свари ориза. В къщи имам оризоварка, но не съм доволен от нея. Затова предпочетох да си сваря ориза на нагревателния уред в тенджера с дебело дъно.

Измивате ориза под студена течаща вода 3-4 пъти. След това го накисвате в студена вода за 15 минути.

Наливате в тенджера с дебело дъно 750 мл вода. След като заври на силен огън, сипвате оцедения ориз и 1 с.л. растително масло. Варите точно 6 минути. Веднага на гевгир изливате водата и оставяте ориза. Той трябва да е полусварен. Посолявате и внимателно с дървена лъжица разбърквате.

Слагате тенджерата отново на огъня, трябва да е суха. Наливате 2 с.л. растително масло. Като започне да цвърчи мазнината нареждате плътно на дъното резенчета обелени картофи и ги запържвате на умерен огън от двете страни. Наливате 125 мл гореща вода в която е разтворен шафрана. Като кипне течността сипвате ориза внимателно върху подредените на дъното резенчета. Поръсвате със стрити розови листенца. Най отгоре слагате на различни места 30 г парчета краве масло. Отвора на тенджерата покривате с кухненска хартия /тя ще обира отделящата се вода/ и захлупвате. Намалявате огъня на слаб. След 30 мин оризът е напълно готов. Цял, делящ се. Прехвърлете го в голяма затоплена купа. Картофите можете да си ги хапнете.

От портокала вземате само кората. Добре я измийте и почистете вътрешната част от белите влакна. Нарежете на лентички. Морковите също нарежете на тънки лентички.

В отделна тенджера или дълбок тиган налейте 200 мл вода и сипете 90 г захар.  Сложете на огъня да заври. После добавете нарязаните портокали, след 5 мин. нарязаните моркови. Оставете да се варят общо 18 мин. на умерен огън. Периодично разбърквайте. Отнемете от огъня и оставете да изстинат в сиропа. След това прецедете и запазете 30 мл от течността.

Почистете лука и го нарежете на дребно. Запържете го в 30 г краве масло до прозрачност. Добавете куркумата и семената кимион. Бъркайте 2 минути на огъня. След това сложете оцедените стафиди и плодчетата кисел трън. Добавете и 10 г захар. Още  2 мин. разбърквайте и изсипете оцедените морков и портокалова кора.

Разбърквайте още 2 мин. сложете половината от фъстъчените люспи. Финално разбъркване и отнемате от огъня. Оставете да изстине.

Сипете всичко при ориза и внимателно с дървена лъжица разбъркайте.

Останалите 30 г фъстъчените люспи полейте с 30 мл сироп и поръсете готовия ориз.

Поднесете ориза топъл. Можете да поръсите с малко смлян шам фъстък за да увеличите палитрата цветове и вкусове.

Добър апетит! 


Въпреки всичките ми старания, не успях да открия плодчета кисел трън. В рецептата ги замених със сушени кайсии. Получи се много добре. Когато се налага да прехвърляте или разбърквате сварения ориз, бъдете особено внимателни да не нарушите целостта му. Резенчетата картофи, след изпържването не трябва да са залепнали за дъното на тенджерата и да са плътно наредени едно до друго. Първо приготвих плънката, а след това ориза. За да бъде сервиран топъл.

5 коментара:


  1. Здравейте, поздравление за статията! С удоволствие я изчетох! Всъщност самия блог е страхотен.

    Ако желаете разгледайте и нашите проекти:
    ➳ Агенция за дигитален маркетинг и SEO оптимизация Viseo
    ➳ Новини от Кюстендил

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    не знаех ,че плодчетата берберис са кисел трън.Наистина така съм чела,че приготвят ориза в Иран.Не знаех обаче какъв точно ориз използват.Прекрасна е рецептата , изглежда прекрасно.Поздравления, прекрасен блог !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря! Заслужава си да се намери кисел трън /берберис/. Така напълно се балансират вкусовете в ястието. Рецептата наистина е вълшебна. Дори моята съпруга, която недолюбва сладкия ориз й допадна така приготвен. Поздрави!

      Изтриване
  3. Впечатлена съм. Обаче къде да го търся този трън сега...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Аз също не успях да открия кисел трън. Заради това отлагах изпълнението на рецептата. Но накрая го замених със сушени кайсии - неподсладени.

      Изтриване