четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Печен свински джолан

 


Има много най различни рецепти как вкусно можем да си изпечем този вид месо с кокал. Да дам и аз своя принос в тази насока.

Продукти: 2 бр. свински задни джолана без кожа по 700 г /общо 1,4 кг/, 2 големи глави лук, 4 големи скилидки чесън, 160 мл червено вино, 90 мл зеленчуков бульон или вода, 1 ч.л. прясно смлян черен и бял пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян червен пипер, 40 мл растително масло, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. лют чили сос, 1 бр. дафинов лист, 1 с.л. мед /30 г/, 2-3 стръка прясна мащерка, 2 ч.л. сол – 14 г .

 

Начин на приготвяне: Джоланите се измиват със студена течаща вода и се подсушават. Натриват се отвсякъде със сол и оставят за 60 мин. да починат.

Смесва се медът с 50 мл червено вино. Намазват се джоланите с тази смес отвсякъде. Поставят се на решетка или ако можете да ги закрепите изправени  и се слагат за 120 мин. в хладилник да поемат меда.

Смесваме растителното масло, горчицата, чили соса, 20 мл червено вино, черния и червения пипер, кимиона и пасираните скилидки чесън. С 2/3 от тази смес намазваме джоланите.

Лукът почистваме и нарязваме на колелца. С него застиламе пода на подходящ дълбок съд за печене. /Аз използвах тенджера от огнеупорно /йенско/ стъкло. Заливаме с 90 мл вино и 90 мл бульон /вода/, добавяме дафиновия листмащерката  и слагаме намазаните джолани. Отгоре задължително захлупваме с капак.

Печем на предварително загрята на 220 градуса фурна 160 мин. на средно ниво. След 15 минута от печенето намаляваме градусите на 180. След 60 мин печене обръщаме джоланите. 20 мин преди края на печенето махаме капака и намазваме месото отгоре с останалата 1/3 смес.

След изключване на фурната, захлупваме джоланите с капак и оставяме вратичката леко отворена да изстине ястието.

Добър апетит! 



2 коментара:

  1. Ако реша да приготвя, ще се доверя на твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието! Запаси се с повече червено вино. :) Поздрави!

      Изтриване