петък, 5 ноември 2021 г.

Kaisergugelhupf - Императорски кекс

 


Виена е известна със своите сладкиши. Каквито и шедьоври да опитате във виенските сладкарници – торти, сладкиши, кифлички, пайове, понички и разбира се разнообразни мъфини, те буквално се топят в устата.

Виенските кексчета се пекат в кръгла форма за саварини /кекс/ и това е невероятно нещо: ако изпечете виенски кекс в традиционна правоъгълна форма, той изглежда става по-малко вкусен (вероятно защото губи виенския си чар).

За най-известен виенски кекс се смята Kaisergugelhupf "императорски". Говори се, че кайзер Франц Йосиф I не е сядал да закусва при липсата на този наистина кралски кекс на масата. Често към него се присъединява и съпругата му, почитана от всички на Кайзерин Сиси, която, когато ставало дума за виенски сладкиши, забравяла за диетата.

Тази рецепта е изцяло взета от виенската готварска книга на Plachutta - The Best of Viennese Cuisine. Съвсем малка редакция от мен. Добавих малко ром към букета от аромати.

Продукти: 300 г пълнозърнесто брашно, 300 г пудра захар,
300 г масло при стайна температура, 6 яйца при стайна температура,
80 г едро нарязан шоколад, 80 г едро нарязани орехови ядки, 2 ванилии на прах (или 2 ч. л. течен ванилов екстракт), 2 ч. л. настъргана лимонова кора, 8 г бакпулвер /1 и 1/2 ч. л. /, 20 мл ром, щипка сол
Краве масло за смазване и филирани бадеми за поръсване на формата. Пудра захар за поръсване на кекса.

Начин на приготвяне:

Важно: Яйцата и маслото трябва да са на стайна температура, в противен случай тестото обича да коагулира и да образува бучки. Затова извадете яйцата и маслото достатъчно дълго преди печене!

За да улесните работата си, пригответе предварително три купи . Една средна за приготвяне на суха смес. Втората също е средна за разбиване на яйцата. Третата купа -най-голямата, там маслото се разбива и накрая всичко се разбърква.

За начало намажете кексовата форма с краве масло и поръсете с люспи бадеми. Загрейте фурната до 170°C.

После пресейте брашното и бакпулвера в първата средна купа. Добавете ореховите ядки, шоколада и разбъркайте. Сухата смес е готова.

Сложете мекото краве масло, пудрата захар, ванилиите (или екстракт), щипка сол, рома и лимонова кора в друга голяма купа. Разбийте с помощта на миксер до гладък пухкав крем. Маслото със захарта трябва да набъбне на обем и да е хубаво, кремообразно. Трябва да разбивате около 5-6 мин.

В другата средна купа разбийте яйцата, докато побелеят и увеличат обема си. Трябва да се получи смес, близка до тази за целувки. Около 6-8 мин. разбиване.

Сега комбинирайте всичко това в най-голямата купа с разбитото масло. Винаги добавяйте част от разбитите яйца и част от сухата смес, на три пъти. Смесете всичко до еднородна смес. Аз първо разбивах с миксер със спираловидни бъркалки, накрая с дървена лопатка, като остъргах стените на купата.

Готовото тесто изсипете в намазаната форма за кекс с голяма лъжица. Не е необходимо да трамбовате тестото. Достатъчно е да бъде разпределено равномерно по цялата вътрешност на формата. Поставете на долно ниво във фурната и печете 60 минути.

Продължителността на печене ще варира - в зависимост от вида на фурната, вида и размера на формата. Направете първия тест след 45 минути, като боднете с дървена клечка. Ако кекса е готов – клечката трябва да излиза суха. Дотогава не отваряйте вратата на фурната.

Оставете изпечения сладкиш да изстине за 5-6 минути във формата, след като го извадите от фурната. После го обърнете. Това става като върху формата за кекса се постави голяма чиния. Хванете чинията и формата здраво от двете страни със суха кърпа и ги завъртете внимателно. Кексът трябва да излезе лесно. Ако не е паднал веднага в чинията, просто изчакайте още малко да изстине.

Накрая поръсете изстиналия кекс с пудра захар.

Добър апетит! 



Времето за печене в рецептата е посочено за ламаринена форма за кекс с размер ф-23 см . Аз вместо начупен шоколад използвах шоколадови капки.

4 коментара:

  1. Леле, страхотно! Малка калорийна и вкусна бомба.Този кекс ми се струва много подходящ за коледните празници, а и добавката от ром със сигурност е спомогнала за обогатяване на вкуса. Спокойно замества щолена.

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря! Като вкус наподобява щолена. Сега в къщи ме сръгват отново да го правя.

      Изтриване