Тази
известна супа е изключително лесна за приготвяне.
Всичко
от което се нуждаете е много лук и добър бульон, нищо повече. Единственото
по сложно нещо е да карамелизирате лука правилно. Той трябва често да се бърка,
на умерен огън до тъмнокафяв цвят.
Лукът
се подслажда при бавна карамелизация, вкусът му се засилва по невероятен начин
и освен това придобива красиво наситен цвят.
Когато
карамелизирате, той все още ще залепва за дъното на тенджерата, но това не бива
да Ви обезкуражава. Винаги изстъргвайте тези загари на дъното и ги
оставяйте да се разтворят в самия лук, като разбърквате. Накрая преди да
стане тъмнокафяв, лука ще загаря много бързо. Не се притеснявайте да си
помогнете с малко вода.
При правилно приготвена супа, вкусът е
невероятен. Насладете се!
Продукти: 1 кг лук
/глави/, 1,2 л телешки бульон, 1 връзка прясна мащерка, 35
мл вино шери, 40 мл коняк, 50 г краве масло, 30 г бяло брашно, 1 щипка
прясно смлян черен пипер, 6 г сол.
Филийки багета, 200 г сирене “ГРЮЕР”, зехтин за
мазане, чесън на прах, 2 с.л. вода.
Начин на приготвяне: Обелете
лука. Нарежете наполовина и след това по дължина на ивици.
Загрейте маслото в подходяща тенджера на умерен огън. Добавете
лука, посолете обилно и разбъркайте. Сложете капака и оставете да къкри - около
15 минути.
Махнете капака и оставете лука да се карамелизира
постепенно, като разбърквате от време на време. В зависимост от размера на
дъното на тенджерата, това ще ви отнеме от 40 до 60 минути. / При мен
придоби тъмнокафяв цвят за 65 мин./ Лукът постепенно ще потъмнее и в
същото време обемът му ще намалее. В самия край карамелизирането можете да
пуснете малко количество вода (две
лъжици).
Когато лукът стане тъмнокафяв, поръсете го с брашно и го
запържете заедно за минута. Залейте с вино и коняк. Оставете да поври за малко
и добавете бульона. Сложете мащерката завързана на снопче. Оставете да се вари
поне 40 минути, като периодично бъркате. Преди да свалите от огъня поръсете със
щипка прясно смлян черен пипер и махнете мащерката.
Нарежете багета на филийки. Намажете с малко зехтин
и оставете да се запекат от двете страни във фурната до златисто кафяво и да
станат хрупкави. Поръсете ги с чесън на прах.
Готовата супа разпределете в купички, които издържат на
печене във фурната. Добавете филийки багета и поръсете с настъргано сирене
“ГРЮЕР”. Сложете във фурна само на горно загряване или скара и оставете
сиренето да се запече хубаво – 10-11 мин.
След това сервирайте. Изчакайте супата да изстине няколко
минути.
Добър
апетит!
Страхотен блог, благодаря Ви, че споделихте тази статия. Коментирам, тъй като съм приятно изненадан и впечатлен! Успех!
ОтговорИзтриване╰┈➤ ① SEO оптимизация и консултации
И аз благодаря!
ИзтриванеЛюбима супа! И голям майсторлък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Наистина си иска търпението да бъде приготвена супата. Но, пък има такъв ароматтттттттттт.............
Изтриване