вторник, 16 ноември 2021 г.

Сладкиш с тиква и грис

 


Продукти: 1 л прясно мляко, 220 г захар, 160 г фин пшеничен грис, 2 бр. ванилия, 1 с.л. ром, 5 бр. яйца, 80 г краве масло, 300 г варена тиква, 30 г стафиди, 1 равна ч.л. канела на прах.

Вода, колкото да покрие тиквата.

Начин на приготвяне: Стафидите се поръсват с рома. Тиквата се сварява с водата и канелата. След това се прецежда и намачква.

Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бърка се енергично докато се сгъсти. След това се отнема от огъня, слагат се захарта, 65 г краве масло и ванилиите. Оставя се да поизстине 10 мин. и се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца, сварената и намачкана тиква, и напоените с ром стафиди. Намазва се  дъното на продълговата форма за печене с 15 г разтопено краве масло и се изсипва сместа с гриса. Използвах продълговата тавичка от йенско стъкло 2 л . Пече се на предварително загрята на 170 градуса фурна 45мин. След това се изважда и оставя да изстине. Залива се със сос или топинг по желание при сервиране.

Добър апетит! 



4 коментара:

  1. Благодаря за вкусната рецепта! Сладкишът е чудесен и си заслужава да бъде приготвен! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ама такива тиквени ги въртиш...

    ОтговорИзтриване