вторник, 2 ноември 2021 г.

Френска лучена супа

 


Тази известна супа е изключително лесна за приготвяне.

Всичко от което се нуждаете е много лук и добър бульон, нищо повече. Единственото по сложно нещо е да карамелизирате лука правилно. Той трябва често да се бърка, на умерен огън до тъмнокафяв цвят. 

Лукът се подслажда при бавна карамелизация, вкусът му се засилва по невероятен начин и освен това придобива красиво наситен цвят.

Когато карамелизирате, той все още ще залепва за дъното на тенджерата, но това не бива да Ви обезкуражава. Винаги изстъргвайте тези загари на дъното и ги оставяйте да се разтворят в самия лук, като разбърквате. Накрая преди да стане тъмнокафяв, лука ще загаря много бързо. Не се притеснявайте да си помогнете с малко вода.

При правилно приготвена супа, вкусът е невероятен. Насладете се!

Продукти: 1 кг лук /глави/, 1,2 л телешки бульон, 1 връзка прясна мащерка, 35 мл вино шери, 40 мл коняк, 50 г краве масло, 30 г бяло брашно, 1 щипка прясно смлян черен пипер, 6 г сол.

Филийки багета, 200 г сирене “ГРЮЕР”, зехтин за мазане, чесън на прах, 2 с.л. вода.

Начин на приготвяне:  Обелете лука. Нарежете наполовина и след това по дължина на ивици.

Загрейте маслото в подходяща тенджера на умерен огън. Добавете лука, посолете обилно и разбъркайте. Сложете капака и оставете да къкри - около 15 минути.

Махнете капака и оставете лука да се карамелизира постепенно, като разбърквате от време на време. В зависимост от размера на дъното на тенджерата, това ще ви отнеме от 40 до 60 минути. / При мен придоби тъмнокафяв цвят за 65 мин./  Лукът постепенно ще потъмнее и в същото време обемът му ще намалее. В самия край карамелизирането можете да пуснете  малко количество вода (две лъжици).

Когато лукът стане тъмнокафяв, поръсете го с брашно и го запържете заедно за минута. Залейте с вино и коняк. Оставете да поври за малко и добавете бульона. Сложете мащерката завързана на снопче. Оставете да се вари поне 40 минути, като периодично бъркате. Преди да свалите от огъня поръсете със щипка прясно смлян черен пипер и махнете мащерката.

Нарежете багета на филийки. Намажете с малко зехтин и оставете да се запекат от двете страни във фурната до златисто кафяво и да станат хрупкави. Поръсете ги с чесън на прах.

Готовата супа разпределете в купички, които издържат на печене във фурната. Добавете филийки багета и поръсете с настъргано сирене “ГРЮЕР”. Сложете във фурна само на горно загряване или скара и оставете сиренето да се запече хубаво – 10-11 мин. 

След това сервирайте. Изчакайте супата да изстине няколко минути.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Страхотен блог, благодаря Ви, че споделихте тази статия. Коментирам, тъй като съм приятно изненадан и впечатлен! Успех!
    ╰┈➤ ① SEO оптимизация и консултации

    ОтговорИзтриване
  2. Любима супа! И голям майсторлък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина си иска търпението да бъде приготвена супата. Но, пък има такъв ароматтттттттттт.............

      Изтриване