понеделник, 24 ноември 2014 г.

Сладкиш с пресни ябълки

Продукти: 1 кг сладки ябълки /4-5 броя/, 1 ч.ч. брашно, 2/3 ч.ч. захар /кристал/, 2-3 яйца, 6 г бакпулвер, 120 г пудра захар, 200 г заквасена животинска сметана, 500 г цедено кисело мляко, 3/ 4 ч.ч. орехи, ½ ч.л. канела, 1 бр. пакетче ванилия.

100 мл сок от компот за сиропиране.

 
Начин на приготвяне:
Блат – разбиваме яйцата /2 бр. ако са по-големи или 3 бр. малки/ с 2/3 ч.ч. захар до побеляване, прибавяме  пресятото брашно, омесено с ванилията и бакпулвера. Сипваме в намазана форма за торти /диаметър 26см/ и печем на умерена фурна 190-200 градуса около 20 мин. докато порозовее блата отгоре. Надупчваме го и сиропираме.

Ябълките обелваме, почистваме от семето и настъргваме на едро ренде. Слагаме ги върху сиропираният блат и поръсваме с канела. Разбиваме сметаната, цеденото кисело мляко / да се използва кисело мляко с над 3.2 % масленост/ пудрата захар и изсипваме сместа върху настърганите ябълки. Слагаме в хладилника да стегне – около 3 часа. Когато сметаново – млечния крем е хванал коричка, смиламе орехите и го поръсваме. Оставяме в хладилника да отлежи 10-12часа.
Бързо,лесно и най-важното вкусно.


Ч.Ч. = 250 мл

Добър апетит!

9 коментара:

  1. Много сочен сладкиш, Ванка!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ги обичам тези ябълкови десерти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво това, Ванка. Ще го направя на детенце. Направо е супер, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Сладкиша е много лек и приятен! В нашето семейство е на особена почит.

    ОтговорИзтриване