понеделник, 6 октомври 2014 г.

Пикантни пилешки гърди

Продукти: 800 г бяло пилешко месо /от гърдите/, 12-15 бр. маслини „Каламата“, 4 с.л. зехтин, 5-6 скилидки пресован чесън, 1-2 клонки пресен розмарин, 100 мл бяло вино, 2-3 с.л. сладък чили сос, 1 ч.л. пшенично нишесте, 1 с. л. лют чили сос /по желание/,1-2 щипки мащерка, 50 мл лимонов сок,1 с.л. бял соев сос,  сол на вкус.

Начин на приготвяне: 4 бр. пилешки гърди /800 г/ мариновайте с пресованият чесън, половината от бялото вино,1 с.л. зехтин, нишестето,  мащеркатата, солта, соевият сос и оставете за 2 часа под похлупак.Разбърквайте внимателно периодично. Загрейте 3 с.л. зехтин в голям незалепващ тиган на умерена температура. Запържете леко пилешкото месо, докато си промени цвета. Просто трябва само да се „капсулира”. Прехвърлете в подходяща тавичка.
Смесете другата половина от бялото вино, чили соса лимоновият сок и останалата мазнина от пърженето. Внимателно залейте всяко парче от месото отгоре, разнесете с четчица. Сложете маслините и поръсете с пресен /става и със сух/ розмарин. Покрийте отгоре с фолио за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 40 мин., махнете фолиото и допечете още 10 мин.

Хубаво е докато печете месото във фурната да има 1 чаша вода в топлоустойчив съд.


Налейте си бяло вино и добър апетит!

4 коментара:

  1. ЛЕЛЛЕЛЕЕ каква апетитна гледка рано сутринта :)
    Чудесни филета, Ванка, ще пийнем едно винце :) с добра дума към теб!~

    ОтговорИзтриване
  2. Еми то пък да бе пуснал нещо, дето да не ми хареса, а то - само да въздишам пред екрана.

    ОтговорИзтриване
  3. Просто великолепни! Поздравления за прекрасната идея и хубав ден!

    ОтговорИзтриване