петък, 10 октомври 2014 г.

Сладкиш от тиква



Продукти: 1 кг. тиква, 1 ч.ч. захар, 3 бр. яйца, ½ ч.ч. смелени орехи, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. счукан сухар, 1 ч.л. канела.

 
Начин на приготвяне: Обелваме тиквата и нарязваме на малки парчета. Заливаме с вода, колкото да ги покрие и варим до омекване. През това време разбиваме трите жълтъка със захарта, прибавяме смелените орехи, прясното мляко, разтопеното краве масло, счукания сухар и канелата. Разбъркваме всичко добре и слагаме разбитите на сняг белтъци, като внимателно бъркваме отдолу нагоре. Прибавяме пасираната и оцедена тиква. Всичко се обърква до гладка смес, която изсипваме в намаслена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна.

П.П. Направих сладкиша, като замених сухарите с обикновени бисквити първият път, втория път с бисквити „Закуска”. Намалих количеството на захарта до 2/3 ч.ч. и прибавих 2 с.л. мед. / Става сладичко, може захарта да се намали още/. Сладкишът се пече около 40 мин. на 190 градуса. Може да се направи с равно количество галета или пшеничен грис.. Добавям понякога стафиди и сушени плодове - сини сливи, кайсии по 1/3 ч.ч.


Ч.ч. = 250 мл.

Добър апетит!

8 коментара:

  1. Извинете,какво става с меда при 190градуса топлина,знаете ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Вижте снимката и ще разберете. :) Ако нещо не е ясно, отидете на рецептата за торта Медовик. :) В тортата има повече мед.

      Изтриване
  2. Благодаря Ви,така наистина сладкиша е разкошен,след като меда е поставен отгоре след неговото изпичане и малко поизстинал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Че е разкошен сладкишът - няма спор. Мед няма поставен върху него, това на снимката е топинг карамел. При разбиването на жълтъците със захарта, можете да прибавите и мед. Така направих аз.
      Разбираэсе, ако желаете можете да замените топинга с мед при сервиране на изстиналият сладкиш.

      Изтриване
  3. Стана супер, но тъй като нямах сухари или бисквити, използах корнфлейкс, натрошен както за панировка, почти като галета. Май намерих приложение на варената тиква, която бабите ни дават почти всяка седмица. Благодарности за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  4. Имах малко останала тиква и направо дойдох при теб за рецепта. Харесах си тази и не съжалявам. Сладкиша направих с обикновени бисквити и преди поднасяне залях с шоколадов сос. Много ни хареса на цялото семейство.
    Поздравления за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване