понеделник, 27 октомври 2014 г.

Супа от свинско месо с кисело зеле

Продукти: 400 г свинско месо със сланина, ½ малка кисела зелка – около 500 г, 1 морков, 1 глава лук, 1 резен целина, 1 с.л. неразтопена свинска мас,  2 с.л. с връх брашно, 1- 2  бр. дафинов лист, 10 зърна черен пипер, ½ ч.л. стрита чубрица, сол на вкус.
2 л вида, 200 мл зелев сок.
Застройка – жълтък и 2 с.л. кисело мляко.

Начин на приготвяне: Сваряваме нарязаното на малки парчета месо с  два литра вода и 200 мл зелев сок. Отпенваме.
Нарязваме киселото зеле на ситни лентички с дължина по 3 см.
В загрятата мазнина задушаваме нарязаният лук, целина и морков. След това препеченото на сух тиган брашно. Бъркаме и като се задуши прибавяме нарязаното на лентички зеле омесено със сухата чубрица. Оставяме под похлупак на умерен огън. С дървена лъжица периодично разбъркваме. Наливаме ВРЯЩИЯТ бульон от месото,  добавяме дафиновият лист и зърната черен пипер и варим докато зелето омекне. На мен ми отне още около 35 мин. / времето може да бъде различно в зависимост от киселото зеле/, после слагаме месото и сол на вкус / имайте предвид, че киселото зеле е солено/.Още 5 мин. да поври и снемаме от огъня, изчакваме няколко минути /да изстине леко супата/ и застройваме с разбитият жълтък с киселото мляко. Поднасяме топла.

Супата може да не се застройва, а да се запържи 1 ч.л. смлян червен пипер с брашното. В този случай свинската мас се увеличава още с ½ с.л.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар