Начин на приготвяне: Оризът се запържва в част от
мазнината със ситно нарязаният лук,черен и червен пипер. Омесва с нарязаното зеле и
цвекло /зелева смес/. В подходящ голям глинен съд, на дъното му се нарежда ½
част от сланината наразана на парчета с кожата надолу. Върху нея, нарязаното на
парчета свинско месо - ½ част. След това слагаме измитата и почистена кокошка напълнена
със зелева смес и оградена със зелеви сърми или със сместа. Отгоре нарязаното
на парчета телешко месо. Още един пласт зелева смес, кървавицата и свинско
месо. Най - отгоре останалата част от сланината с кожата нагоре. Между тези
редове от месо слагаме равномерно зърна черен пипер, дафиновият лист и
чубрицата.
Преди да се
затвори съдът, се наливат олиото, виното и зелевият сок. Слагат се няколко цели
листа от кисело зеле най отгоре, запечатва се капакът с тесто и пече на умерена
фурна -170 градуса 4 часа.След опичането му, месото се изважда в широк съд. Като в периферията му се подрежда първо, най-горният пласт месо, а в средата трябва да остане кокошката. Може да се подправи ястието при сервиране с настърган хрян.
Ако съдът в който печем е по малък – до 3 л, можем да редуцираме грамажа на месото както направих аз. Вместо цяла кокошка можем да сложим бутчетата или гърдите, като ги пълним със смес. Може още да се добави 150 г свински черен дроб, нарязан на парчета и предварително попарен.
Тук оризът го спестих. |
Добър апетит!
Леле, Иван, засрами се и си издърпай сам ушите...По това време на годината ли се показват такива капами...Да бе почакал до Коледа, сега да рева пред монитора ли...:)
ОтговорИзтриванеЗдравей Весе! Ела на гости........... :)
ИзтриванеПоздрави!
Разкошно, богато и мноооого, мноого вкусно!
ОтговорИзтриванеЕеее, така не може Ванка, имай милост де!! Тези вкусотии как да ги подмине човек спокойно!! Ти ни подготвяш за Коледа май :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден!! Хапни и пийни и за нас!!
Благодаря Руми! Коледа още е далеко, но хората казват отдалеко,че да е леко. :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!