петък, 3 октомври 2014 г.

Тиквеник с бутер тесто

Продукти: 1 кг. почистена от кората тиква /цигулка/, 2 опаковки бутер тесто от по 275 гр., 1 и ½ ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 2-3 щипки индийско орехче, 2-3 щипки смлян кардамон, ½ ч.ч. счукани орехи.
За намазване: 1 белтък, 1 с.л. студена вода, 3 с.л. кафява захар.

Начин на приготвяне:

Настъргвате тиквата на едро ренде. Омесете със захарта и сложете в дълбок тиган на умерен огън. Бъркайте докато изври всичката вода и стане на каша. 

 
Отнема около 35-40 мин. Оставете да изтине на гевгир /Ако случайно е останала още вода, да се изцеди/. Прибавете подправките и счуканите орехови ядки. Омесете всичко. 
 


Разделете бутер тестото по дължина на три части /дългата страна/. Всяка част по широчина напълнете с тиквената смес. Завийте руло и поставете в тавичка застлана с готварска хартия. Разрежете рулото на две части по широчина.
 Намажете отгоре с разбитият с водата на пяна белтък, поръсете с кафявата захар.
Печете 35 мин. на 190 градуса до приятен кафеникав загар.

 


Оставете да се охлади.
Готово!

Добър апетит!

В зависимост от сладостта на тиквата и Вашият вкус можете да регулирате количеството захар.

13 коментара:

  1. Изглежда много вкусно и различно с бутер тестото!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Това бутер тесто на горната снимка е от Лидл и много удачно. С него стана разкошен тиквеника и веднага се изяде. Поздрави!

      Изтриване
  2. Никога не съм хапвала тиквеник с бутертесто. Но изглежда много апетитен и сочен :) така приготвен. Ще си чакам тиквите значи :)
    Поздрави, Ванка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Опитай Пепи! Много е вкусно, досега бях правил само щрудел с бутер тесто. Реших да опитам и с тиква. Разкошно стана и ще го правя още много пъти. Тайната е в това да бъде добре обработена тиквата - да няма течност. Подправките могат да се нагодят според вкуса ни. Хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Колко апетитно изглежда този тиквеник !! Случайно срещнах твоят блог и много ми харесаха и от сега решавам да го следвам . Очаквам следващата рецепта !!! Иви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за добрите думи и доверието! Приятни мигове тук!

      Изтриване
  4. Хареса ми, но имам въпрос: "Завийте руло и поставете в тавичка застлана с готварска хартия. Разрежете рулото на две части по широчина." Защо да го режа на 2 части? И не разбрах как по ширина? Може би по дължина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! По ШИРИНА НА ГОТОВОТО РУЛО.
      Вложих още две снимки да е по ясно. Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Благодаря за бързия ответ. Разбрах и разбира се, че ще я направя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, живея в чужбина и не намерихме типичните кори. Попаднах на вашата рецепта онлайн. Благодаря, че я споделихте, лесно се приготви и определено е вече любимият ни тиквеник.

    ОтговорИзтриване