сряда, 28 май 2014 г.

Кюфтета от тиквички

Продукти: 1 кг. тиквички, 4 филийки смлян /счукан/ сухар, 2 яйца, 180 гр. сирене,3 пресовани скилидки чесън, 1 и ½ с.л. с връх нарязан копър, 1 и ½ с.л. нарязан магданоз, 1ч.л. равна черен пипер, 1ч.л. равна сол,  1/3ч.л. индийско орехче и щипка къри,
галета за овалване
олио за пържене


Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват, почистват от семето  и настъргват на едро ренде, като се оставят да престоят около час и половина, за да се изцеди сокът им. След това се изстискват. Към тях се прибавят натрошеното сирене, яйцата, нарязаният на ситно копър, магданоз и всички останали подправки. Сместа се омесва с натрошения сухар. Работи се по бързичко, защото тиквичките отделят вода. Овалват се в галета, оформят се кюфтенца и пържат в сгорещено олио до златисто. Изцеждат върху кухненска хартия.

Добавя се още счукан сухар, ако кюфтетата се разпадат и не могат да се оформят, преди да се овалят в галетата и изпържат. Вместо галета използвах царевично нишесте. Пържих в дълбок тефлонов тиган, дъното, на който беше покрито с олио. По време на пърженето не оставях дъното на тигана да изсъхне, а постоянно добавях по малко олио.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Много обичам! Но предпочитам печени. ;) Е, всеки с вкуса си, разбира се.
    Хубава вечер, Ванка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, а не поемат ли много мазнина? То вече времето мина на тиквичките, ама аз пак да питам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поемат, но е поносима. Не стават мазни толкова. Поздрави!

      Изтриване