понеделник, 3 март 2025 г.

Тарамосалата

 


 

Традиционната гръцка тарамосалата е кремообразен и кадифен гъст сос. Вкусно и ценено ястие, често консумирано по време на празници или специални поводи. Обикновено се сервира като предястие с традиционен хляб или пресни зеленчуци.

Рецептата е част от традиционната гръцка кухня , но е широко разпространена и в балканската, средиземноморската и близкоизточната кухня. Типично предястие. Тарамосалата е крем, приготвен с тарама /сушени яйца/ от шаран, пъстърва  или пушена кефалова ботарга, които могат да се намерят в етно магазините и придават нежния розово-оранжев цвят. Обработват с подправки и галета , но има и версии с варени картофи . Консистенцията също може да бъде кремообразна или по-плътна, според предпочитанията или регионалните вариации на рецептата.

Рецепта за традиционна гръцка салата Тарамоза

Продукти за 4 човека:

80 г тарама от пушен кефал ботарга или сушени яйца от пъстърва, 4 филии домашен хляб /само средата/, сока на 1 лимон, 1 скилидка чесън, 1 стрък пресен лук, 80-100 мл екстра върджин зехтин, по ½ ч.л. сол и черен пипер

1 с.л. пресен копър по желание.

Начин на приготвяне:

Почистете пресния лук и го нарежете на ситно. Начупете хляба на парчета и го накиснете в купа с топла вода за около половин час. Отстранете кожата, покриваща ботаргата, и я накълцайте, след което я натрошете, докато стане на крем.

ботарга


Отцедете хляба и го изстискайте леко, след това го сложете в купата на блендера и добавете лимоновия сок, обеления чесън нарязан на ситно, пресния лук, ботаргата и 80 мл зехтин. Пасирайте до получаване на кремообразна и гладка смес.

Добавете струйка зехтин, ако консистенцията го изисква. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете в затворен съд и съхранявайте в хладилник. Консумирайте по възможност не по-рано от 3-4 часа, така вкусовете ще се смесят по-добре.

Готовата тарамосалата се съхранява в добре затворена кутия в хладилник до около седмица.

Идеално допълнение към печени или пържени дребни риби и за намазване на препечени филийки.

Добър апетит! 


Ако, решите да прибавите към продуктите и пресен копър, той се слага по време на пасирането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар