неделя, 23 март 2025 г.

Пад Тай (Pad Thai) - оризови спагети със скариди

 


Готвенето с юфка в повечето страни от Югоизточна Азия е въведено от имигранти от Южен Китай, заселили се в региона през миналия век. Лоха-унчит заявява, че етническите китайци в Тайланд са били наясно, че „хората от Централен Тайланд много обичат комбинацията от люти, кисели, сладки и солени вкусове, те ги добавят към своите ястия с пържена юфка и им дават свое търговско име, подобно на това, с което западните готвачи днес кръщават ястията си тайландски това или тайландски онова в техните менюта Изток-Запад.“

Първоначално се е готвело с пшенични спагети, но поради популяризирането на ориза в началото но миналия век, те били заменени с оризови такива. Марк Падонгпат твърди, че пад тай е „...не това традиционно, автентично, датиращо от стотици години ястие. Всъщност е създадено през 30-те години на миналия век в Тайланд. Ястието е създадено, защото Тайланд е бил фокусиран върху изграждането на нация. Така че това ястие е създадено с помощта на оризови спагети и е наречено пад тай като начин за стимулиране национализма.

Основните съставки на ястието са.

Оризови спагети, яйца, тофу, сок от тамаринд, палмова захар, рибен сос, пресни скариди, сушени скариди, бобови кълнове, чесън или лук, червен пипер чили, фъстъци.

Много от съставките се слагат отстрани като подправки , червен пипер чили, резенчета лайм, печени фъстъци, бобови кълнове, лук, чесън и други различни пресни зеленчуци. Във вегетарианските версии може да се замени рибния сос със соев сос и напълно да пропуснат скаридите.

В родината си Пад Тай често се гарнира с бананови цветове. Тези цветя са много големи и се нарязват на филийки. Цветовете на тайландския банан са много нежни и в същото време малко хрупкави. Имат лека, приятна тръпчивост. Но у нас такава екзотика трудно се намира.

Сега да пристъпим към нашата рецепта.

Продукти: Оризови спагети с ширина 3-5 мм – 70-80 г, замразени скариди – 10-12 бр., твърдо тофу – 100 г, яйце – 1 бр., кълнове от соя или боб мунг – 100 г,  печени фъстъци – 1-2 с.л.,  Пад тай сос – 3 с.л.,  лук – 1 малка глава лук, чесън – 2 скилидки, зелен лук – 3 пера,  сушени малки осолени скариди – 1 с.л., растително масло – 80 мл .

 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето в купа, като смесите белтъка и жълтъка. Загрейте малко растително масло в тиган и изсипете яйцето. Изпържете тънка яйчена палачинка. След това го нарежете на ленти.

Залейте оризовите спагети с вряща вода за 15 минути.

Чесънът се обелва и нарязва на малки кубчета, лука наситнете.

Нарежете тофуто на тънки филийки или пръчици с приблизително еднакъв размер.

Накълцайте изпечените фъстъци с нож.

Пригответе сушените малки осолени скариди. /Тази съставка има доста силен аромат, който някои може да намерят доста отблъскващ. Тези малки скариди много често се използват в азиатската кухня като подправка за супи, салати, пържени юфка и др., включително Пад Тай. Те са доста солени и могат да се използват вместо сол, добавяйки ги към ястия на всеки етап от приготвянето. Тази съставка със сигурност придава специален вкус на това ястие./

След накисването оризовите спагети побеляват и стават непрозрачни. Оцедете ги добре.

Загрейте 2 с.л. олио в уок тиган и при непрекъснато бъркане запържете соса Pad Thai буквално за 15 секунди, за да се загрее.

Добавете накиснатите оризови спагети към соса и ги разбъркайте, докато го поемат напълно.

Добавете чесъна и лука към уока. Разбъркайте внимателно. Сложете тофу и малките сушени скариди. Разбъркайте. Сега изсипете обелени размразени и оцедени скариди, и лентички яйца. Гответе, като бъркате непрекъснато 2 - 3 минути, докато скаридите се сготвят. Щом скаридите побелеят, значи са готови.

След това добавете нарязаните пера зелен лук и соеви кълнове към приготвяното ястие. /Между другото, ако използвате соеви кълнове вместо боб мунг, по-добре е предварително да ги попарите с вряща вода. Те имат по-твърда текстура от по-деликатните кълнове от боб мунг./

Разбъркайте, гответе още 1 минута и отстранете уока от огъня.

Сервирайте пад тай в чиния, като го гарнирате с резени пресен лайм, натрошени печени фъстъци и люспи чили (за тези, които обичат люто). В Тайланд може да ви предложат допълнителна кафява захар в отделна купа.

Добър апетит!

 

Наложи се да се отклоня малко от рецептата. Младежът за когото беше ястието не обичаше оризови спагети и затова го направих с нормални. Фъстъците сложих в ястието, както и лютата чушка. Без лимон встрани. Останалото по рецептата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар