Продукти: 100 г – кафява леща, 300 г гъби печурки, 1 бр. глава червен лук, 4 скилидки чесън, 100 г чери доматчета, 1 червена чушка, 100 г млади листа от спанак, 1 с.л. соев сос, 50 мл зехтин, 2 ч.л. лимонов сок, ¾ ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол.
200 мл вода, още вода за накисване на лещата.
Начин
на приготвяне:
Залейте лещата с вода и я оставете да кисне 1 час.
Прецедете.
В тенджера кипнете 200 мл вода и прибавете лещата. Варете
до омекване, около 20 минути. Не добавяйте сол!
Почистете гъбите и ги нарежете на филийки с дебелина 0,5
см. Чушката се нарязва на ивици, а чери доматите се разполовяват.
Обелете червения лук, нарежете на полукръгчета и леко
запържете на силен огън в зехтина, заедно с наситнения чесън. След което ги
сложете в чиния, като се стараете маслото да остане в тигана.
Запържете гъбите на два етапа до златисто кафяво,
добавете към лука.
В останалото масло запържете чушката. Върнете лука и
гъбите в тигана, добавете сварената леща и соевия сос, разбъркайте и загрейте
още минута.
Смесете листата от спанак с чери доматчетата и подправете
с лимонов сок. Поставете всички продукти в купички, посипете с черен пипер и
сервирайте топло.
Добър
апетит!
Може да добавите и други зелении – левурда, млади листа от червено цвекло, млади листа от дива рукола. Също да нарежете червен лук без топлинна обработка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар