сряда, 26 март 2025 г.

Салата от леща и гъби

 


Продукти: 100 г – кафява леща, 300 г гъби печурки, 1 бр. глава червен лук, 4 скилидки чесън, 100 г чери доматчета, 1 червена чушка, 100 г млади листа от спанак, 1 с.л. соев сос, 50 мл зехтин, 2 ч.л. лимонов сок, ¾ ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол.

200 мл вода, още вода за накисване на лещата.

Начин на приготвяне:

Залейте лещата с вода и я оставете да кисне 1 час. Прецедете.

В тенджера кипнете 200 мл вода и прибавете лещата. Варете до омекване, около 20 минути. Не добавяйте сол!

Почистете гъбите и ги нарежете на филийки с дебелина 0,5 см. Чушката се нарязва на ивици, а чери доматите се разполовяват.

Обелете червения лук, нарежете на полукръгчета и леко запържете на силен огън в зехтина, заедно с наситнения чесън. След което ги сложете в чиния, като се стараете маслото да остане в тигана.

Запържете гъбите на два етапа до златисто кафяво, добавете към лука.

В останалото масло запържете чушката. Върнете лука и гъбите в тигана, добавете сварената леща и соевия сос, разбъркайте и загрейте още минута.

Смесете листата от спанак с чери доматчетата и подправете с лимонов сок. Поставете всички продукти в купички, посипете с черен пипер и сервирайте топло.

Добър апетит!

Може да добавите и други зелении – левурда, млади листа от червено цвекло, млади листа от дива рукола. Също да нарежете червен лук без топлинна обработка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар