сряда, 29 септември 2021 г.

Чорба с кисело мляко и нахут

 


Турците казват чорба, французите супа. И двата термина за ястието са възприети от нашата кухня. Рецептата е от турската кухня, така че, ще бъде чорба. Много вкусна и лесна за приготвяне. Ще допадне на вегетарианците и другите почитатели на безмесната кухня. Една ефектна и вкусна чорба, с малко и достъпни продукти.

Продукти: 80 г  светъл ориз, 200 г кисело мляко, 250 г нахут от консерва, 1 яйце, 25 г бяло брашно, 1 л вода, 250 мл зеленчуков бульон, 40 г краве масло, 25 мл зехтин, 1 ч.л. с връх червен пипер, 1 с.л с връх стрит сух джоджен, 2 ч.л. сол /на вкус/ .

Начин на приготвяне: Посочил съм в рецептата нахут от консерва, но можете да използвате и такъв предварително сварен.

В тенджера слагате водата и бульона и сварявате ориза. Прибавяте нахута. Още 2-3 минути да се вари и отнемате от огъня.

Киселото мляко, яйцето и брашното разбивате до гладка смес. Да няма бучици брашно. Постепенно при постоянно бъркане добавяте няколко черпака от горещата вода и бульон в който се е сварил ориза. После наливате всичко внимателно и разбърквайки обратно при ориза. Слагате солта. Връщате на нагревателния уред и варите на СЛАБ огън около 5 – 6 минути. Не трябва течността да кипи, защото ще се пресече киселото мляко. Затова разбърквайте често.

Кравето масло и зехтина загрейте. Като заврат сложете джоджена и червения пипер. Пържете 30-40 сек. После залейте супата, разбъркайте и отнемете от огъня.


Добър апетит!

П.П. Консистенцията на супата може да се сгъсти, докато стои в хладилник. Добавете вода и я притоплете отново преди сервиране.

6 коментара: