вторник, 28 септември 2021 г.

Пържени пилешки крилца по корейски

Напоследък съм на вълна Корейска кухня. Ето поредната рецепта, която допада на цялото семейство.

В Корея хрупкавото пиле, печено или пържено, е много популярно. Там го приготвят в соева марината с мед, в течна тестена панировка или галета - като цяло, за всеки вкус. Аз по принцип харесвам пилешките крилца, особено тези, които благодарение на няколко тайни се получават невероятно хрупкави.

Това са: 1. Паниране 2. Метод на пържене 3. Сос .

Продукти: 12 -13 бр. пилешки крилца /1 кг/, 20 г изчистен пресен джинджифил, 1 ч.л. равна смлян черен пипер, 2 с.л. бяло вино /по желание/, 2 ч.л. сол

За паниране – 150 - 180 г царевично нишесте

Марината за намазване – 2 с.л. соева паста с лют червен пипер „Кочудян“, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1 с.л. царевичен сироп /петмез/ или захар.

Растително масло /олио/ за пържене/, сусамено семе за поръсване.

 

Начин на приготвяне: Измийте и почистете от остатъци на пера пилешките крилца. Нарежете ги по ставите на три части. Ще ни трябват първите две. Омесете парчетата със солта, черния пипер и настъргания джинджифил. По желание можете да ги поръсите с бяло вино. Захлупете и оставете да се мариноват 2 часа на стайна температура. После оцедете добре. Подсушете.

Оваляйте добре всяка част от крилцата в нишесте добре. Трябва обилно да е полепнало по месото.

Загрейте в дълбок съд или фритюрник растителното масло. Пържете по 6 части от крилцата по 3 минути от всяка страна. /Ако е във фритюрник – само три минути/.Трябва да порозовеят. Извадете първата порция и я сложете в дълбок съд. Захлупете. Така докато запържите всички крилца. След това отново сложете първата порция от 6 крилца и допържете по 3-4 минути от всяка страна, докато станат златистокафяви. Пояснявам – крилцата са пържат два пъти. Първо по 3, а след това по 3-4 минути от всяка страна в дълбок тиган /тенджера/. Накрая те трябва да придобият златистокафяв цвят. Така на порции докато свършат. Целта на тази процедура е вътре да останат крехки, а отвън да има хрупкава коричка. Ако ги изпържим наведнъж има голям риск да прегорим панировката и да изсушим горните слоеве на месото. Изпържените крилца се намазват веднага със следната марината.

Омесени 2 с.л. соева паста с лют червен пипер „Кочудян“, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1 с.л. царевичен сироп /петмез/ или захар. Поръсват се със сусамено семе и сервират с кимчи.



Добър апетит!

П.П. Дал съм ориентировъчно време за приготвяне на крилцата. Всичко зависи вида на използваните домакински съдове, обема растително масло, размерите на крилцата, тяхната масленост и мощността на огъня. Наблюдавайте добре външния вид на крилата, така ще се ориентирате много по добре. Първо – порозовява, вадите и слагате в съд с дебели стени. Захлупвате. Второто пържене до златистокафяво.

Захарта в маринатата може да се замени с мед.

Насладете се на аромата и вкуса на ястието. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар