понеделник, 20 септември 2021 г.

Щрудел с готови кори - 2

 


В приготвянето на този щрудел съм се водил от рецептата за класическия Виенски щрудел. Има някои тънкости – тавата се намазва с растително масло без силен мирис, а тестото, при мен листи за баница с разтопено краве масло. При ябълковия пълнеж задължително се добавят счукани орехи и  попарени стафиди, напоени с тъмен ром. Богат е на подправки и аромати. Насладете му се.

Продукти: Листи за баница – 500 г /15 броя/, 1 кг сладко кисели ябълки, 2 бр. круши, 100 г сухари, 70 г кафява захар, 80 г тъмни стафиди, 45 мл тъмен ром, 70 г счукани орехи, сокът 1 с.л и кората на един малък лимон  /или ½ от по големите/, 1 ч.л. канела с връх, 1 ч.л. ванилия на прах, 5 стрити гвоздейчета карамфил, 2 щипки смляно индийско орехче, 50 г краве масло + 20 г захар кристал.

Разтопено краве масло за намазване на листите – около 80-100 г, пудра захар за поръсване, 25 мл растително масло за смазване дъното на тавата.

Начин на приготвяне: Първо залейте стафидите с гореща вода. След 15 мин. я излейте, оцедете ги и поръсете с 45 мл тъмен ром. Захлупете.

Ябълките и крушите почистете от кората и сърцевината. Нарежете на кубчета /парчета/ по 1-1,5 см . Полейте с лимоновия сок – 1 с.л., омесете внимателно.

Загрейте 50 г краве масло с 20 г захар. След като се разтопи прибавете счуканите на трохи сухари. Пържете около 2 мин. отнемете от огъня, сложете орехите и разбъркайте внимателно.

Като изстине сложете при нарязаните ябълки, добавете стафидите, подправките, настърганата лимонова кора и кафявата захар. Объркайте всичко. Разделете сместа на 5 части.

Вземаме 3 листа точени кори, като първите два мажем с разтопено краве масло. Редим една част от плънката, по дължина на листите. Оставяме по 2-3 см от краищата свободни. Загъваме внимателно плънката с листите от единия /дългия/ край. Подгъваме краищата и продължаваме да навиваме рулото. Трябва да бъде затворено отвсякъде. Слагаме в тавичка, дъното на която сме намазали с растително масло. Намазваме готовите рула отгоре с разтопено краве масло.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-22 мин., до приятно покафеняване на листите. Изваждаме, оставяме леко да изстинат и отново ги намазваме тънко отгоре с разтопено краве масло. Като изстинат напълно, поръсваме с пудра захар. Сервираме с ванилов сос.

Добър апетит!

 



Ако ябълките са от сладък сорт, захарта може да се намали. При сервиране с ванилов сос, поръсването с пудра захар на щрудела е въпрос на вкус.

2 коментара: