Ще
се влюбите в тази рецепта заради нейната простота. Патладжаните след
обработката трябва да запазят мекотата си, но да не стават на каша. В
корейската кухня това
ястие включват много бърза и доста нежна обработка - мариноване, пържене
/печене/ или приготвяне на пара.
Необходими
продукти: 3 бр. патладжани /600 г /, 4-5 скилидки чесън, 4-5 пера
зелен лук, 1 малка червена лютива чушка /кочукару/ - 1 ч.л., 3-4 с.л. соев сос,
1 и ½ ч.л. рибен сос, 1 с.л. оризов оцет, 1 с.л. сусамово масло, 1 ч.л.
препечено сусамово семе, 1 ч.л. с връх захар.
Начин
на приготвяне: Патладжаните се измиват и почистват от
дръжките. Нарязват се на 5-6 части по дължина и 2 пъти по ширина, в зависимост
от размера. Това за термична обработка на пара.
Слагате в пароварката и готвите на силен огън за 7-8
минути. Проверявате с клечка за зъби: ако влезе без съпротива – са готови.
По лесно е да ги изпечете и обелите. Трябва да внимавате да не станат на каша, а да запазят целостта си.
Оставете ги леко да се охладят и ги обелете. Разкъсайте ги на ивици – 4 на брой и нарежете на парчета по 3 см . Това за термична обработка – печене.
Докато термично се обработват патладжаните, направете маринатата. Нарежете перата от зелен лук, скилидките чесън и почистената от семената люта чушка на ситно. Смесете соевия сос и рибния сос. Добавете захар, оцета и сусамово масло. Разбъркайте добре да се разтопи захарта. Накрая сложете ситно нарязаните зеленчуци.
Заливате патладжаните, поръсвате ги със сусам (ако
желаете, можете предварително да намачкате сусама в хаванче).
Оставяте захлупена салатата за 2 часа. Насладете се!
Добър
апетит!
П.П
Лично за моя вкус добавих още 1 с.л. оцет и още една люта малка чушка.
Патладжаните изпекох в партигрила по 4 мин. от всяка страна.
Чудничка!
ОтговорИзтриванеИ много вкусна! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна салатка!
ОтговорИзтриванеУникални сте! Браво! Страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави
╰┈➤ Gladni.com
И аз благодаря! Поздрави!
Изтриване