вторник, 5 октомври 2021 г.

Пиле с лютика

 


Една рецепта от Северозападна България. Толкова популярна и в различни варианти.

Продукти: Пиле – 1 кг, краве масло – 100 г, кромид лук – 100 г, червени домати – 300 г, червени чушки 300 г /4-5 броя/, малки червени лютиви чушки – 3-4 броя, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. черен пипер,  2 ч.л. сол /на вкус/.

100 мл вода.

Начин на приготвяне: Пилето се почиства и измива. Нарязва се на парчета и задушава в половината масло с малко вода. Трябва да омекне. Изважда се подсушава се. Поръсва се със сол и черен пипер. Изпържва се в останалото масло  до златисто.

Чушките се опичат, обелват се и почистват от дръжките и семето. Нарязват се на малки парченца. Доматите се нарязват на дребно. Лукът се нарязва на ситно и счуква. Към запърженото месо се прибавят последователно лукът, чушките и доматите. Задушават се и заливат със соса от задушеното пиле. Ястието се оставя да къкри няколко минути на тих огън и поръсва със ситно нарязан магданоз.

Това е оригиналната рецепта от книгата Българска национална кухня. Аз направих някои промени според вкуса на семейството ми. Не обичат много вкъщи пиле с кожата, така че използвах месо от гърдите и бутчетата без кожа. Нарязано на малки парчета и запържено в зехтин и краве масло / 40 мл зехтин и 50 г краве масло на 650 г пилешко месо/. Добавих 3 големи скилидки чесън, пресован и 1 с.л. бяло вино. Вода не слагах. Използвах пукани сухи червени чушлета, които после счуках на ситно. Доматите попарих, обелих кожата и махнах семето. При задушаването на ястието – 20 мин. на умерен огън под похлупак, сложих един дафинов лист. Получи се нещо много вкусно.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар