вторник, 21 септември 2021 г.

Пилешко по корейски

 


Напоследък много ми допада корейската кухня. При приготвяне на ястия от месо при нея е характерна дългото обилно мариноване и кратката термична обработка. Поднасянето с ориз, сос и кимчи. На вниманието Ви една лесна рецепта с пилешко месо.

Продукти: 500 г пилешко месо /бон филета/, 25 г обелен корен от пресен джинджифил, 5 скилидки чесън, 4 с.л. соева паста с лют червен пипер „кочудян“ , 2 с.л. соев сос, 3 с.л. захар, 1 с.л. сусамено масло.

Олио за смазване, пържени гъби, стар лук, варен ориз и кимчи за гарнитура.

Начин на приготвяне: Измитите и подсушени пилешки бон филета мариноваме за 2 часа със смес от ситно настъргания пресен джинджифил, пастата „кочудян“, соевия сос, захарта и сусаменото масло. Държим в затворен съд, като периодично през 30 мин. разбъркваме внимателно с дървена лъжица.

Смазваме грила / при мен грил тиган/ с масло и запичаме подсушените мариновани филета по 1,5-2 минути от всяка страна. Времето зависи от дебелината на месото. Вътре то трябва да остане розово. Прехвърляме в затоплен на 80 градуса съд с дебели стани. /Използвах глинен гювеч/ Оставяме там до пълното изстиване – 25 мин. Бавно изстиващия съд и контакта на пилешките късчета едно с друго  позволяват то да се доприготви, без да загуби сочността си и да остане сурово.

Сервираме върху лист от зелена салата, с варен ориз, пържени гъби, печени зеленчуци или кимчи. Корейците режат месото на късчета. Завиват хапка в част от листа зелена салата с малко месо, ориз и зеленчуци. Поръсват със сос и хапват. Вкусно!

Добър апетит!

Сос – 2 с.л от отделилата се течност в съда в който е стояло термично обработеното месо се смесва с 2 с.л паста кочудян, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1-2 с.л. захар /петмез от сладка царевица/. Обърква се добре и поднася.

Няма коментари:

Публикуване на коментар