понеделник, 25 януари 2021 г.

Печено руло от свинско месо

 


 

 В блога си имам два варианта на печено свинско роле. Сега ще напиша рецептата за още един.

 Продукти: 1, 5 кг свинско месо от гърдите с кожата, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 голяма глава лук, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. чубрица, 3 скилидки чесън, 2 бр. дафинов лист, 100 мл бяло ароматно вино, 30 г свинска мас, 30 г мед, 1 с.л. чили сос, 2 ч.л. сол.

Вода - 150 мл

Начин на приготвяне: Изберете свинско месо от гърдите с кожата и да няма по него много сланина. От по младо животно – до 100 кг. Оформете правоъгълник с дебелина 2-3 см . Посолете вътрешната част с половината сол, половината черен пипер, кимион и чубрица. Напръскайте с 40 мл вино. Използвах пулверизатор. Навийте на руло и стегнете с дебел конец /канап/. Намажете с течен мед от всички страни и оставете на хладно за 2 часа.

Смесете останалото вино, разтопената свинска мас, 1 ч.л. сол, чили соса, пасираните скилидки чесън  и подправките. Намажете рулото от всички страни. Оставете да почине два часа.

Нарежете главата лук на колелца. Застелете с тях пода на съда в който ще печете месото. Сложете върху тях рулото. Налейте 150 мл вода, пуснете двата дафинови листа, покрийте с фолио за печене отгоре и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 20 мин. След това намалете на 175 градуса. След 90 минути махнете фолиото и облейте рулото с отделената течност. Допечете още 30 мин. , без фолио, като то обливате поне още два пъти.

Извадете, покрийте с фолио и оставете загънато около 40 мин. Налейте си хубаво червено вино,  нарежете на филийки и

Добър апетит!

 



Подводните камъни при тази рецепта са свързани предимно с намирането на качествено месо. Ако то не е крехко е необходимо да го сложите в марината за 24 часа. Подправки черен пипер, кимион, чубрица, бяло вино, морков, лук 700 мл вода, сол и ч.л. захар. Месото трябва да бъде под течността. След това подсушавате и обработвате по гореописания начин.

За готовност на месото, бодвате го внимателно от едната страна с вилица. Тя трябва да влиза свободно до дъно. Така, че печенето може да отнеме повече време от гореописаното.

2 коментара:

  1. Перфектно руло! Наистина проблемът е качественото месо...Хубавото е, че сте дал и изход- как да постъпим ако разполагаме само с магазинско месо (а и най- често без кожата). Може би ще се престраша, защото това е една много празнична рецепта. Само с месо от гърдите ли може да се изпълни?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Благодаря!
    Няма проблем да се изпълни рецептата само с месо от гърдите. Но Ви препоръчвам отгоре да покриете с тънки пластове бекон. И върху него да намажете сместа с подправките. Важното е месото да е добре изпечено. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване