петък, 1 януари 2021 г.

Домашна руска салата

 


 Бързо лесно и вкусно. Любима зимна салата.

В този си вид руската салата е профанизирана версия на знаменитата салата на Люсиен Оливие.

Руска салата е ястие, което се приготвя от майонеза, варени картофи, грах, моркови, кисели краставички, царевица и различни видове колбаси или пилешко месо.

Популярна е в много страни, макар и не винаги под същото име. В България е известна като „руска салата“, докато в Русия я наричат „Оливие“ или „френска салата“. Във Франция е по-известна като „пиемонтска“ (но вместо грах съдържа домати).

Продукти за две порции: 4 броя средни картофи, 2 броя моркови, 4 броя кренвирши, 300 г грах от консерва, 3 броя твърдо сварени яйца, 1 глава лук, 1 малка прясна краставица /корнишон по голям/, 2 кисели краставички /зимнина/,  60 г майонеза.

Начин на приготвяне: Измивате и сварявате картофите и морковите. При бодване с нож, той трябва да влиза леко в зеленчуците. Това означава, че са добре сварени. Оставяме да изстинат.

Яйцата сваряваме за 15 мин., след това веднага заливаме със студена вода.

Прясната краставица и лукът обелваме.

Всички зеленчуци, яйца и кренвирши нарязваме на ситно /на кубчета/ и оставяме в отделни чаши. След това омесваме в голяма купа вече готовите и нарязани продукти и майонезата.

Салатата Оливие е нетрайна храна, ако няма да я ядете веднага, а през следващите няколко дни, тогава трябва да направите следното. Не добавяйте майонезата,  лука, пресните и мариновани краставици към салатата. Тези съставки се развалят много бързо. Така че трябва да ги смесите в салатата точно преди да я изядете.

Добър апетит!

2 коментара: