петък, 1 януари 2021 г.

Лондонски квадрат

 


  Основата за направата му е рецептата за  шотландски коледни бисквитки. Спазени са пропорциите от брашно, масло и захар. В тестото са добавени жълтъци. Отгоре е намазан с кайсиево сладко и допълнително смес от белтъци, захар и смелени орехи. Формата е също различна – цялата смес се изпича като един блат и после се реже на парчета.

 В английските хотели, особено в Лондон обикновено се сервира с чай.

 

Продукти за форма 25 на 25 см :

Тесто - 70 г захар кристал, 140 г краве масло, 210 г  бяло брашно, 2 жълтъка, 1 ч.л. настъргана лимонена кора.

За намазване – 3-4 лъжици сладко от кайсии

2-ри блат /целувки/ - 4 белтъка, 130 г захар кристал, 200 г орехови ядки.

 

Начин на приготвяне: Разбиваме мекото /на стайна температура/ краве масло. След това прибавяме последователно захарта, яйцата, лимонената кора. Разбъркваме добре. Накрая слагаме пресятото брашно. Замесваме меко, леко лепнещо тесто. Оставяме в хладилник за 60 мин.  Изваждаме, разточваме /оформяме/ квадрат с размери 25 на 25 см . Поставяме във форма, застлана с готварска хартия и печем 25 мин. на 180 градуса предварително загрята фурна, докато леко порозовее отгоре. Изваждаме. Оставяме да изстине 5-10 мин. и намазваме със сладко от кайсии.

Белтъците разбиваме докато се получи бухнала смес за целувки. След това при постоянно бъркане прибавяме захарта, после 150 г смелени орехи.

Покриваме с тази смес изпечения блат, поръсваме отгоре с 50 г накълцани орехови ядки и печем 30 мин в загрята на 150 градуса фурна. Трябва да се получи отгоре лека коричка, да изсъхне целувчената смес.

Изваждаме, оставяме да изстине. Покриваме с фолио и поставяме в хладилник за 12 часа. После нарязваме на парчета.

 

Добър апетит!

В оригиналната рецепта, захарта за втория блат е 200 г . Но това е твърде много и се получава много сладко. Затова я намалих на 130 г. Така приготвен и поднесен сладкишът се прие много добре за Нова година.

 

 

4 коментара:

  1. Напълнил си блога с вкусотии...

    ОтговорИзтриване
  2. Този разкошен сладкиш сигурно е от тефтерите на мама? Спомням си, че приятелка на мама ни е черпела с подобен и го наричаше фин сладкиш с орехова глазура(или мама така го беше нарекла?). Благодаря за рецептата, защото някакси и бях загубила следите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Рецептата наистина много отдавна чакаше своя ред. Получи се невероятно вкусна.

      Изтриване