В
тази торта хрупкавите блатове от разбити яйчени белтъци и захар /безе/ се
редуват със слоеве нежен орехов крем
Продукти
за торта с диаметър 20 см:
За тестения
блат – 150 г краве масло, 150 г захар, 3 яйца, 100 г брашно,
20 г картофено нишесте, 50 г запечени орехови ядки, 2 ванилии, щипка сол.
За
целувчените блатове /безе/ - 100 г смелени орехови ядки, 100 г
захарна пудра, 20 г картофено нишесте, 3 яйчни белтъка, щипка сол.
За
крема – 200 г краве масло, 180 г пудра захар, 70 г запечени
орехови ядки, 70 мл прясно мляко, 15 мл коняк /1 с.л./
За
карамеления сос – 100 г захар, 30 мл вода, 45 мл течна
сметана 35%, 32 г краве масло
Смелени запечени орехи за поръсване, орехови ядки за
украса, масло за смазване.
Начин
на приготвяне:
Целувчените
блатове /безе/ - С помощта на миксер разбийте белтъците и
щипка сол на гъста пяна. Постепенно прибавяйте омесените пудра захар, картофено
нишесте и смелените орехи. Разделете сместа на две равни части. Застелете тава
с голям диаметър с хартия за печене. Начертайте два кръга с диаметър 20 см .
Намажете ги с разтопено краве масло и поръсете с брашно. Включете фурната на
140 С . С помощта на сладкарски пош с гладък накрайник напълнете нарисуваните
кръгове с белтъчната пяна, като рисувате закрита спирала. Изпечете блатовете 45
мин. Извадете и още топли прехвърлете на решетка да се изстудят напълно.
Внимавайте да не ги счупите.
Тестен
блат
– Запечете за 6 мин. на 180С ореховите ядки. След като изстинат ги смелете.
Яйцата разделете на белтъци и жълтъци.
Разбийте мекото краве масло със захарта на пяна. При
постоянно бъркане прибавете на части, 3 жълтъка, омесените брашно, нишесте,
ванилия и сол. Накрая сложете смелените орехови ядки.
В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол на гъста
пяна. Внимателно на части добавете към тестото. Бъркайте с дървена лъжица
отдолу нагоре.
Тава с диаметър 20 см застелете с хартия за печене,
намажете стените с масло. Изсипете тестото.
Печете 28-30 мин. на загрята на 180С фурна. До 25 мин. не
отваряйте фурната, след това проверявайте с дървена клечка за готовност. Извадете
и прехвърлете на решетка да изстива. Трябва да се получи блат с височина около
5.5 – 6 см .
Крем
– Мекото
краве масло разбийте на пяна с пудрата захар. С горещо мляко залейте смелените
орехови ядки. Добавете коняка. След това объркайте с кравето масло. Готово.
Сглобяване
– На
подходяща подложка намажете 1 с.л. от крема, поставете
отгоре единия от целувчените блатове /безе/, намажете обилно с крем, после
тестения блат, отново крем и накрая втория целувчен блат. Покрийте отгоре и
отстрани тортата с крем. Оставете да престои на хладно 3 часа.
Карамелен сос – 100 г захар с 30 мл вода карамелизирайте на умерен огън без да бъркате. След като захарта се разтопи и покафенее, отстранете от огъня. Добавете горещата сметана при постоянно бъркане. Накрая сложете кравето масло.
След като изстине
напълно сместа залейте отгоре тортата. Украсете с цели орехови ядки. Отстрани я
облепете със изпечени и смелени орехи. Оставете да престои на студено 12-24
часа.
Добър
апетит!
Откъде купувате картофено нишесте ? И с каква цел се използва - блата става по-лек или
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен! Картофено нишесте купувам от руските магазини "Берьозка". Така съм записал рецептата, с такъв вид нишесте и не съм я променял. Тортата си има страхотен вкус. На нещо, което е толкава вкусно и апетитно, защо да правя промени?
ИзтриванеХубав ден!
Ванка, привет! :) Прекрасна ти е тортата! Аз я правих в неделя, с тези целувчени блатове, ммм...обожавам! :) Толкова е вкусна! Почерпих и приятели, всички я оцениха високо! Много ти благодаря! Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеМарианка, привет! Благодаря за доверието и милите думи! Такава похвала от кулинар като теб е неоценима. <3 Аз толкова се възхищавам на всички твои кулинарни творения- направени с много финес. Благодаря ти още веднъж! Хубава вечер!
ИзтриванеП.П. А тортата ще е правя още много пъти. В къщи малкия Шеф вече си е дал нова поръчка.
О, аз също ще я правя, много ни се услади! :) Благодаря ти и аз за милите думи! :) Поздрави на семейството и щастлив ден! :)
ИзтриванеСтрахотно звучи тортата, Иван, записвам си рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване