петък, 8 януари 2021 г.

Орехова торта

 


В тази торта хрупкавите блатове от разбити яйчени белтъци и захар /безе/ се редуват със слоеве нежен орехов крем

Продукти за торта с диаметър 20 см:

За тестения блат – 150 г краве масло, 150 г захар, 3 яйца, 100 г брашно, 20 г картофено нишесте, 50 г запечени орехови ядки, 2 ванилии, щипка сол.

За целувчените блатове /безе/ - 100 г смелени орехови ядки, 100 г захарна пудра, 20 г картофено нишесте, 3 яйчни белтъка, щипка сол.

За крема – 200 г краве масло, 180 г пудра захар, 70 г запечени орехови ядки, 70 мл прясно мляко, 15 мл коняк /1 с.л./

За карамеления сос – 100 г захар, 30 мл вода, 45 мл течна сметана 35%, 32 г краве масло

Смелени запечени орехи за поръсване, орехови ядки за украса, масло за смазване.

 

Начин на приготвяне:

Целувчените блатове /безе/ - С помощта на миксер разбийте белтъците и щипка сол на гъста пяна. Постепенно прибавяйте омесените пудра захар, картофено нишесте и смелените орехи. Разделете сместа на две равни части. Застелете тава с голям диаметър с хартия за печене. Начертайте два кръга с диаметър 20 см . Намажете ги с разтопено краве масло и поръсете с брашно. Включете фурната на 140 С . С помощта на сладкарски пош с гладък накрайник напълнете нарисуваните кръгове с белтъчната пяна, като рисувате закрита спирала. Изпечете блатовете 45 мин. Извадете и още топли прехвърлете на решетка да се изстудят напълно. Внимавайте да не ги счупите.

Тестен блат – Запечете за 6 мин. на 180С ореховите ядки. След като изстинат ги смелете.

Яйцата разделете на белтъци и жълтъци.

Разбийте мекото краве масло със захарта на пяна. При постоянно бъркане прибавете на части, 3 жълтъка, омесените брашно, нишесте, ванилия и сол. Накрая сложете смелените орехови ядки.

В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол на гъста пяна. Внимателно на части добавете към тестото. Бъркайте с дървена лъжица отдолу нагоре.

Тава с диаметър 20 см застелете с хартия за печене, намажете стените с масло. Изсипете тестото.

Печете 28-30 мин. на загрята на 180С фурна. До 25 мин. не отваряйте фурната, след това проверявайте с дървена клечка за готовност. Извадете и прехвърлете на решетка да изстива. Трябва да се получи блат с височина около 5.5 – 6 см .

Крем – Мекото краве масло разбийте на пяна с пудрата захар. С горещо мляко залейте смелените орехови ядки. Добавете коняка. След това объркайте с кравето масло. Готово.

Сглобяване – На подходяща подложка намажете 1 с.л. от крема, поставете отгоре единия от целувчените блатове /безе/, намажете обилно с крем, после тестения блат, отново крем и накрая втория целувчен блат. Покрийте отгоре и отстрани тортата с крем. Оставете да престои на хладно 3 часа.

Карамелен сос – 100 г захар с 30 мл вода карамелизирайте на умерен огън без да бъркате. След като захарта се разтопи и покафенее, отстранете от огъня. Добавете горещата сметана при постоянно бъркане. Накрая  сложете кравето масло.

След като изстине напълно сместа залейте отгоре тортата. Украсете с цели орехови ядки. Отстрани я облепете със изпечени и смелени орехи. Оставете да престои на студено 12-24 часа.




Добър апетит!

 

7 коментара:

  1. Откъде купувате картофено нишесте ? И с каква цел се използва - блата става по-лек или

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен! Картофено нишесте купувам от руските магазини "Берьозка". Така съм записал рецептата, с такъв вид нишесте и не съм я променял. Тортата си има страхотен вкус. На нещо, което е толкава вкусно и апетитно, защо да правя промени?
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Ванка, привет! :) Прекрасна ти е тортата! Аз я правих в неделя, с тези целувчени блатове, ммм...обожавам! :) Толкова е вкусна! Почерпих и приятели, всички я оцениха високо! Много ти благодаря! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианка, привет! Благодаря за доверието и милите думи! Такава похвала от кулинар като теб е неоценима. <3 Аз толкова се възхищавам на всички твои кулинарни творения- направени с много финес. Благодаря ти още веднъж! Хубава вечер!
      П.П. А тортата ще е правя още много пъти. В къщи малкия Шеф вече си е дал нова поръчка.

      Изтриване
    2. О, аз също ще я правя, много ни се услади! :) Благодаря ти и аз за милите думи! :) Поздрави на семейството и щастлив ден! :)

      Изтриване
  3. Страхотно звучи тортата, Иван, записвам си рецептата!

    ОтговорИзтриване