четвъртък, 6 септември 2018 г.

Сладкиш с брашно от кестени



 


Продукти: 400 г брашно кестени, 250 г пудра захар, 4 яйца, 200 г краве масло, 80 г  сурови белени бадеми, 1 ч.л. анасон на прах, щипка сол, 50 мл коняк, 50 мл прясно мляко, 6 г ванилия на прах, 7 г бакпулвер.
Сладко, пудра захар и ванилия.
Крем – 397 г варено кондензирано мляко, 250 мл течна сметана.
 

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавя се при постоянно бъркане кравето масло на стайна температура /размекнато/. След това коняка, прясното мляко и на порции омесеното брашно от кестени с ванилията, бакпулвера, анасона и солта. Накрая в сместа се слагат счуканите на дребно бадеми.
Всичко се слага в застелена с готварска хартия продълговата форма /24х30 см/. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна около 30 мин. До 25 мин. фурната не се отваря, след това се пробва с дървена клечка за готовност. Ако по нея след бодване на блата няма тесто, той е изпечен. Сладкишът се оставя да изстине във формата, после се поръсва с пудра захар, омесена с ванилия. Сервира се със сладко.
Аз го изчаках да изстине, разрязах го на две половини и намазах  с крем приготвен от варено кондензирано мляко и разбита на пяна течна сметана. Престоя 24 часа в хладилник. При сервиране залях с топинг карамел.

Добър апетит!

 

2 коментара: