вторник, 11 септември 2018 г.

Тестени закуски със сирене


 

Продукти: 620 г бяло брашно тип 500, 150 мл топло прясно мляко, 150 мл хладка вода, 150 мл растително масло /олио/, 2 яйца L, 25 г пудра захар, 7 г сол, 16 г жива мая, 200 г краве сирене, 50 г кашкавал или сирене „Чедър“
10 г бяло брашно, 10 г захар кристал, 25 г краве кисело мляко.
Мазнина за намазване на съда за втасване на тестото.

Начин на приготвяне: Размийте живата /прясна/ мая в топлото мляко, прибавете 10 г захар и 10 г брашно. Оставете на топло да набъбне /шупне/.
Смесете хладката вода, растителното масло, 2 белтъка /жълтъците отстранете и смесете с киселото мляко/. Прибавете шупналата мая, омесените брашно, сол и пудра захар. Замесете меко, еластично тесто. Отнема около 10-15 мин. месене. Можете да ползвате и машина за месенето.
Поставете в намаслен съд замесеното тесто да втаса и удвои обема си. Отнема около 45-60 мин. Покрийте го и оставете на топло. Извадете го след това от съда и разделете на 10 равни части. Леко разточете всяка от тях, сложете сирене вътре и боднете по парче кашкавал отгоре. Намажете с разбитите жълтъци и кисело мляко. Сложете в тава застлана с кухненска хартия и оставете на топло да удвоят обема си – 40 мин.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 мин., като след 15 мин. покрийте отгоре с фолио да не прегорят.


Добър апетит!

2 коментара:

  1. Благодаря за рецептата, Ванка!
    Моите лами ще бъдат безкрайно щастливи
    да опитат тези примамливи пухчета!
    Хубав ден ти желая!
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Норче, и аз благодаря че се отбиваш често тук.
      Закуските наистина изчезват много бързо. Още топли, топли.
      Хубав ден за теб и близките ти хора!
      Поздрави!

      Изтриване