Продукти: 600
г тиквички, 500 г кайма /свинска, смес/, 3 яйца, 140 г брашно, 70 г пшеничен
грис, 1 ч.л. смлян чер пипер, 2 с.л. пресен копър, 2-3 скилидки чесън,
пасирани, 2 сладки червени чушки, 2 средно големи глави лук, 150 г пресни гъби,
50 мл растително масло, 125 г сирене моцарела, 80 г кашкавал, 1 ч.л. сол, 70
г майонеза
За
каймата - 1 ч.л. кимион и 1 равна ч.л. смлян чер пипер + сол,
ако каймата не е солена. Пресен магданоз по желание.Растително масло /олио/ за изпържване на блатовете с тиквички.
Начин
на приготвяне: Измитите и обелени от кората тиквички
настъргвате на едро ренде. Прибавяте яйцата, брашното гриса, 1 ч.л. смлян чер
пипер, 1 ч.л. сол, пасираните скилидки чесън и накълцания пресен копър. Обърквате
добре и разделяте на три части. В намаслен тиган с незалепващо покритие /ф-26
см/ изпържвате разделените части от сместа. От едната страна до покафеняване,
от другата само колкото да стегне.
Нарязаните на ситно червени чушки, лук, гъби запържвате в
50 мл мазнина до омекване. Изваждате с решетъчна лъжица.Редите в съд за печене /тава/ покрит с готварска хартия първия блат, с по леко запечената страна към хартията. После разстилате омесената с кимион и чер пипер 250 г кайма, половината от запържените зеленчуци. Следва пак блат, кайма и зеленчуци. Най отгоре последния блат, обърнат с по неизпечената си част към реотаните. Намазвате го с майонеза, покривате с тънко нарязани кръгчета Моцарела.
Запичате в предварително загрята на 180 градуса фурна 20 мин. Изваждате и поръсвате с кашкавал. Още 10 мин. във фурната на 190 градуса и сте готови.
Изваждате и сервирате топло ястието с кисело мляко и прясна салата.
Добър апетит!
Тортата може да се направи и с повече блатове – напр. 4 вместо три, като разпределите равномерно и плънката между тях. Накълцания пресен магданоз ръсите върху каймата.
Чудесно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Изтриване