неделя, 30 септември 2018 г.

Солена торта с тиквички и кайма


 

Продукти: 600 г тиквички, 500 г кайма /свинска, смес/, 3 яйца, 140 г брашно, 70 г пшеничен грис, 1 ч.л. смлян чер пипер, 2 с.л. пресен копър, 2-3 скилидки чесън, пасирани, 2 сладки червени чушки, 2 средно големи глави лук, 150 г пресни гъби, 50 мл растително масло, 125 г сирене моцарела, 80 г кашкавал, 1 ч.л. сол, 70 г майонеза
За каймата - 1 ч.л. кимион и 1 равна ч.л. смлян чер пипер + сол, ако каймата не е солена. Пресен магданоз по желание.
Растително масло /олио/ за изпържване на блатовете с тиквички.
 

Начин на приготвяне: Измитите и обелени от кората тиквички настъргвате на едро ренде. Прибавяте яйцата, брашното гриса, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сол, пасираните скилидки чесън и накълцания пресен копър. Обърквате добре и разделяте на три части. В намаслен тиган с незалепващо покритие /ф-26 см/ изпържвате разделените части от сместа. От едната страна до покафеняване, от другата само колкото да стегне.
Нарязаните на ситно червени чушки, лук, гъби запържвате в 50 мл мазнина до омекване. Изваждате с решетъчна лъжица.
Редите в съд за печене /тава/ покрит с готварска хартия първия блат, с по леко запечената страна към хартията. После разстилате омесената с кимион и чер пипер 250 г кайма, половината от запържените зеленчуци. Следва пак блат, кайма и зеленчуци. Най отгоре последния блат, обърнат с по неизпечената си част към реотаните. Намазвате го с майонеза, покривате с тънко нарязани кръгчета Моцарела.
Запичате в предварително загрята на 180 градуса фурна 20 мин. Изваждате и поръсвате с кашкавал. Още 10 мин. във фурната на 190 градуса и сте готови.
Изваждате и сервирате топло ястието с кисело мляко и прясна салата.
Добър апетит!


Тортата може да се направи и с повече блатове – напр. 4 вместо три, като разпределите равномерно и плънката между тях. Накълцания пресен магданоз ръсите върху каймата.

2 коментара: