неделя, 4 май 2014 г.

Пиде


Накратко – Pide е национално турско ястие, кръстоска между пица и пай. Пиде е питка , турската версия на тип плосък хляб. Има форма на кръг или прилича на лодка с мляно месо, или с други различни сочни пълнежи, лук, магданоз, домати. A пълнежът със сирене придава приятен вкус и аромат. В Турция има няколко разновидности на плоски питки  lahmadzhun, pide и gozleme. Pide може да се готви със сирене, говеждо и телешко месо със зеленчуци и сирене, с говеждо месо и сирене, със суджук и сирене, както искате.

Продукти: 500г бяло брашно, 20 г жива мая / или 7 г суха мая/, маргарин /зехтин/ — 1-2 с. л., захар — 1 ч. л., сол 1 ч.л., прясно мляко, топло — 100 мл, вода, топла — 100 мл, 1 яйце.

Плънка - 250 г кайма.

За намазване - 1 с.л. зехтин и 1 с.л. кисело мляко.

Начин на приготвяне: Маята и захарта се разтварят в топла вода и мляко. Оставят в продължение на 5-10 минути на топло, докато се появят мехурчета и „бухне”.

След това внимателно се замесва тестото, като добавя, брашно омесено със солта, яйцето и мазнината. Замесваме меко НЕЛЕПНЕЩО  тесто. Прехвърляме в намазнен съд, покриваме с кърпа и оставяме да втаса 40-60мин., докато удвои обемът си.
След това  разточваме тънки питки – 0.6 см, намазваме с каймата.  Слагаме много тънки резенчета домати и чушки, лук по желание. Завиваме краищата и намазваме с разбити 1 с.л. кисело мляко и 1 с.л. мазнина.Печем 20 мин. на предварително загрята на 190 градуса фурна.

От това количество излизат 3  големи кръгли пидета /250 г тесто/ или 6-7 лодки.
Добър апетит!

 
Вариант с колбаси -  Колбас по избор, 100 г сирене, 5-6 маслини, 80-100 г кашкавал, 30 г краве масло, 1 яйце, още масло /зехтин/ за намазване на краищата. За един брой 250 г тесто. Печем 20 мин на 180 градуса предварително загрята фурна. Кашкавалът и яйцето слагаме след 10 мин. печене.



Вариант със сирене за 3 бр.- 270 г сирене, 100 г масло, по 1 яйце, 1 жълтък, 4-5 с.л. прясно мляко, сусам.

Върху разточената кора  разстиламе настърганото сирене.Завиваме от всички страни като ръбче за пица, като следваме кръгла форма. Слагаме в обилно набрашнена тава. Върху сиренето на всяко пиде слагаме бучки масло. Намазваме с жълтъка и поръсваме със сусам. Яйцето разбиваме отгоре след 8-мата минута от печенето. Печем 20 мин на 180 градуса предварително загрята фурна.

Добър апетит!

 

1 коментар:

  1. Харесвам пиде :)
    За предпочитане със селена плънка !
    Поздрави, Ванка и хубав Гергьовден!

    ОтговорИзтриване