сряда, 15 октомври 2025 г.

Крамбъл с ябълки

 


Крамбъл е десерт, който се прави от задушени плодове и трохи от брашно/маслено тесто.

Самата рецепта идва от Великобритания и Ирландия.

Тази рецепта за крамбъл придобива популярност след края на Втората световна война. Най-честите съставки на този десерт са захар, масло, брашно и плодове, ако се прави сладък крамбъл. Обикновено е в голяма форма за сладкиш, но сега рецептата е за във форми за мъфини.

 

Продукти:

За тестото - 260 г бяло брашно, 115 г краве масло, 110 г кафява захар, 70 г бяла захар, кристали, 2 яйца L, 125 мл прясно мляко, 2 ч.л. ванилова есенция, 2 ч.л. смляна канела, 2 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л. сол, 120 г почистени ябълки + 1 и 1/2 с.л. бяло брашно

За трохите от брашно – 85 г бяло брашно, 1 ч.л. с връх смляна канела, 75 г кафява захар, 15 г бяла захар, 60 г краве масло, щипка сол

За пълнежа от ябълки – 250 г почистени ябълки, 55 г кафява захар, 30 г краве масло, 2 ч.л. царевично нишесте, 2 ч.л. смляна канела, ¼ ч.л. смляно индийско орехче

Начин на приготвяне:

Трохите от брашно -  В средно голяма купа разбъркайте пресятото  брашно, кафявата захар, кристалната захар, канелата и солта. Добавете нарязаното на кубчета студено масло. С пръстите си  разбъркате маслото с брашното, докато сместа заприлича на трохи. Сложете я в кесия и хладилник. Оставете там докато приготвяте другите съставки за крембъла.

За пълнежа от ябълки - Смесете почистените и нарязани на малки кубчета ябълки, маслото, кафявата захар, царевичното нишесте, канелата и индийското орехче в средно голяма тенджера. Сложете на умерен огън. Разбърквайте често, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори. Намалете на слаб огън и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. Ябълките трябва да омекнат, да се пробиват без усилие с вилица. Оставете настрана да се охладят.

Тестото -  В средно голяма купа разбийте брашното, бакпулвера, канелата и солта. Оставете настрана.

В друга голяма купа разбийте с миксер маслото, кафявата захар и кристалната захар, докато сместа стане пухкава, около 2 минути. Добавете яйцата и ванилията. Разбъркайте до хомогенност.

При постоянно бъркане сложете на части сухите съставки към кремообразната смес, редувайки се с млякото. Разбъркайте до хомогенност.

Омесете нарязаните на малки кубчета 150 г ябълки с 1 и ½ с.л. брашно и ги добавете към тестото.

Разпределете тестото равномерно във всяка форма за мъфини. Отгоре на всеки мъфин сложете по една лъжица пълнеж от ябълков, след което поръсете с трохи. Внимателно притиснете трохите, така че да залепнат за пълнежа.

Загрейте фурната до 220°C.

Печете 5 минути на 220°C, след което намалете температурата на фурната на 175°C, без да я отваряте. За форми за мъфини със стандартен размер печете още 15–18 минути. За големи форми /използвах шолички за крем карамел/ печете още 25-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.

По желание: Поръсете с карамелен сос, ако желаете.

Добър апетит!

 


П.П. Във формичките за мъфини поставете хартия за печене. На дъното и по стените – да излиза на височина 2-3 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар