Крамбъл е
десерт, който се прави от задушени плодове и трохи от брашно/маслено тесто.
Самата
рецепта идва от Великобритания и Ирландия.
Тази
рецепта за крамбъл придобива популярност след края на Втората
световна война. Най-честите съставки на този десерт са захар, масло, брашно и
плодове, ако се прави сладък крамбъл. Обикновено е в голяма форма за
сладкиш, но сега рецептата е за във форми за мъфини.
Продукти:
За
тестото - 260 г бяло брашно, 115 г краве масло, 110 г кафява
захар, 70 г бяла захар, кристали, 2 яйца L, 125 мл прясно мляко, 2 ч.л. ванилова
есенция, 2 ч.л. смляна канела, 2 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л. сол, 120 г почистени
ябълки + 1 и 1/2 с.л. бяло брашно
За
трохите от брашно – 85 г бяло брашно, 1 ч.л. с връх смляна
канела, 75 г кафява захар, 15 г бяла захар, 60 г краве масло, щипка сол
За
пълнежа от ябълки – 250 г почистени ябълки, 55 г кафява захар,
30 г краве масло, 2 ч.л. царевично нишесте, 2 ч.л. смляна канела, ¼ ч.л. смляно
индийско орехче
Начин
на приготвяне:
Трохите
от брашно - В средно голяма
купа разбъркайте пресятото брашно,
кафявата захар, кристалната захар, канелата и солта. Добавете нарязаното на
кубчета студено масло. С пръстите си разбъркате маслото с брашното, докато сместа
заприлича на трохи. Сложете я в кесия и хладилник. Оставете там докато
приготвяте другите съставки за крембъла.
За
пълнежа от ябълки - Смесете почистените и нарязани на малки
кубчета ябълки, маслото, кафявата захар, царевичното нишесте, канелата и
индийското орехче в средно голяма тенджера. Сложете на умерен огън.
Разбърквайте често, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори. Намалете
на слаб огън и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. Ябълките трябва
да омекнат, да се пробиват без усилие с вилица. Оставете настрана да се
охладят.
Тестото - В средно голяма купа разбийте брашното,
бакпулвера, канелата и солта. Оставете настрана.
В друга голяма купа разбийте с миксер маслото, кафявата
захар и кристалната захар, докато сместа стане пухкава, около 2 минути. Добавете
яйцата и ванилията. Разбъркайте до хомогенност.
При постоянно бъркане сложете на части сухите съставки
към кремообразната смес, редувайки се с млякото. Разбъркайте до хомогенност.
Омесете нарязаните на малки кубчета 150 г ябълки с 1 и ½
с.л. брашно и ги добавете към тестото.
Разпределете тестото равномерно във всяка форма за
мъфини. Отгоре на всеки мъфин сложете по една лъжица пълнеж от ябълков, след
което поръсете с трохи. Внимателно притиснете трохите, така че да залепнат за
пълнежа.
Загрейте фурната до 220°C.
Печете 5 минути на 220°C, след което намалете
температурата на фурната на 175°C, без да я отваряте. За форми за мъфини със
стандартен размер печете още 15–18 минути. За големи форми /използвах шолички
за крем карамел/ печете още 25-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в
центъра, излезе чиста.
По желание: Поръсете с карамелен сос, ако желаете.
Добър
апетит!
П.П.
Във формичките за мъфини поставете хартия за печене. На дъното и по стените –
да излиза на височина 2-3 см.
Няма коментари:
Публикуване на коментар