четвъртък, 30 октомври 2025 г.

Супа Езогелин

 


Супата Езогелин е едно от най популярните ястия в турската кухня. В Турция смятат че тя е перфектна гарнитура към всяко основно ястие. Произходът ѝ е свързан с девойка на име „Езо Гелин“, която е живяла в квартал Огузели в Газиантеп и е станала известна сред местните жители с историята си.

Зьохре Къз е родена през 1909 г. в село Уруш, в квартал Огузели в Газиантеп. По-късно, когато красотата ѝ става известна в цялото село, те я наричат ​​Езо, което означава „Красива“. След като достига възраст за брак се влюбва се и накрая се жени жителите добавят „Езо Гелин“. И несъзнателно така дават и името на супата, която та е сътворила.

Тази история, която сякаш се е случвала хиляди пъти преди, увековечава рецептата на Езо Гелин за безсмъртие и популярност. Разказва се, че Езо Гелин, толкова красива, колкото и находчива, за първи път е приготвила тази супа в Газиантеп, когато е била вдовица и бедна, като е смесила остатъци от лесно намиращи се и евтини съставки. Друга история разказва, че Езо Гелин е открила тази рецепта по време на военен глад, отново използвайки остатъци от храна.

В наше време има множество различни варианти на супата. Аз се спрях на класическия, от района на Сиде, където бях на почивка.

Продукти: ! ч.ч. /250 мл/ червена леща, 3 с. л. кръгъл ориз, 2 с.л. булгур, 1 глава лук, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. краве масло, 50 мл зехтин, 1600 мл топла вода, 200 мл пилешки бульон, 1 ч. л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. стрита сушена мента, 2 ч.л. сол.

За сервиране – сок от прясно изцеден лимон, люспи лют сушен  червен пипер.

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера кипнете водата и пилешкия бульон. Прибавете почистените, изплакнати на студена вода и оцедени леща, ори и булгур.

Гответе на умерен огън, докато червената леща омекне, около 35 минути.

Разтопете кравето масло в отделен тиган. Добавете зехтина. Сложете нарязания лук и започнете да пържите, докато омекне. След това доматеното пюре. Разбъркайте и запържете за кратко. Поръсете със стритата мента. Запържете още 2 минути. Свалете от огъня.

Добавете при постоянно разбъркване сместа от печено доматено пюре и лук в тенджерата при лещата. Сложете черния пипер, кимиона и останалата сол. / Отстранете от огъна и пасирайте ½ от супа, ако искате по плътна консистенция./

След това, варете супата още 10 минути. Разбърквайте.

Сервирайте гореща с лимонов сок и люспи лют червен пипер.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар