Супата Езогелин е едно от най популярните
ястия в турската кухня. В Турция смятат че тя е
перфектна гарнитура към всяко основно ястие. Произходът ѝ е свързан с девойка на
име „Езо Гелин“, която е живяла в квартал Огузели в Газиантеп и е станала
известна сред местните жители с историята си.
Зьохре
Къз е родена през 1909 г. в село Уруш, в квартал Огузели в Газиантеп. По-късно,
когато красотата ѝ става известна в цялото село, те я наричат Езо,
което означава „Красива“. След като достига възраст за брак се влюбва се и накрая
се жени жителите добавят „Езо Гелин“. И несъзнателно така дават и името на
супата, която та е сътворила.
Тази
история, която сякаш се е случвала хиляди пъти преди, увековечава рецептата на
Езо Гелин за безсмъртие и популярност. Разказва се, че Езо Гелин, толкова
красива, колкото и находчива, за първи път е приготвила тази супа в Газиантеп,
когато е била вдовица и бедна, като е смесила остатъци от лесно намиращи се и
евтини съставки. Друга история разказва, че Езо Гелин е открила тази рецепта по
време на военен глад, отново използвайки остатъци от храна.
В
наше време има множество различни варианти на супата. Аз се спрях на класическия,
от района на Сиде, където бях на почивка.
Продукти: !
ч.ч. /250 мл/ червена леща, 3 с. л. кръгъл ориз, 2 с.л. булгур, 1 глава лук, 1
ч.л. доматено пюре, 1 с.л. краве масло, 50 мл зехтин, 1600 мл топла вода, 200
мл пилешки бульон, 1 ч. л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. стрита
сушена мента, 2 ч.л. сол.
За сервиране – сок от прясно изцеден лимон, люспи лют сушен
червен пипер.
Начин
на приготвяне:
В голяма тенджера кипнете водата и пилешкия бульон.
Прибавете почистените, изплакнати на студена вода и оцедени леща, ори и булгур.
Гответе на умерен огън, докато червената леща омекне,
около 35 минути.
Разтопете кравето масло в отделен тиган. Добавете
зехтина. Сложете нарязания лук и започнете да пържите, докато омекне. След това
доматеното пюре. Разбъркайте и запържете за кратко. Поръсете със стритата
мента. Запържете още 2 минути. Свалете от огъня.
Добавете при постоянно разбъркване сместа от печено
доматено пюре и лук в тенджерата при лещата. Сложете черния пипер, кимиона и
останалата сол. / Отстранете от огъна и пасирайте ½ от супа, ако искате по
плътна консистенция./
След това, варете супата още 10 минути. Разбърквайте.
Сервирайте гореща с лимонов сок и люспи лют червен пипер.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар