неделя, 26 октомври 2025 г.

Печена тиква по турски

 


Продукти: 1 кг тиква, 250 г захар

50 г орехови ядки или смлян шам фъстък.

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете тиквичките, като отрежете жилавата кора и зелените части с нож. Измийте и отцедете.

Имах тиква сорт Цигулка и я нарязах на шайби по с дебелина около 2,5 см .

Подредете резените тиква една до друга в голяма тава (уверете се, че не се застъпват). Поръсете с кристална захар. Покрийте с ал. фолио и оставете да престои 1 час.

Печете резените тиква на слаба фурна – 130 градуса за 20 минути, докато водата се отдели. Махнете фолиото и гответе още 25 - 30 минути. Вилицата без усилие трябва да влиза през шайбите.

Изключете фурната, отворете леко вратичката и оставете да се охлади. Сервирайте поръсени с орехи или шамфъстък.

Добър апетит!

 

Аз лично намалих захарта на 200 г и след 20 минути на слаба фурна сложин на всяко парче по 1 с.л. разтопен мед. Получи се Мммммммммм……………………………….. Може към поръската да добавите нарязани сушени сини сливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар