Джардиниерата
е много древно ястие, създадено за запазване на изобилните градински продукти
през лятото и за консумация през зимата. Разпространена от север на юг в
Италия. Джардиниерата представлява историята на гастрономическото съхранение на
продукти в Пиаченца: още в ломбардската и средновековната епоха тя е съчетавала
практиките за съхранение на риба , месо , сушени меса , мляко , кестени и
брашно. Този метод е бил използван в манастирите по долината на река По ,
Пиаченца и Кремона, но също в Мантуа, Ферара и Пиемонт между 10-ти и 12-ти век.
В късното Средновековие „джардиниерата“, каквато я познаваме днес, се е смятала
за една от най-здравословните и пълноценни храни, ако е приготвена перфектно .
Тя е била много важен вид производство, особено за бенедиктинските и
цистерцианските монаси. Класическият процес започва с внимателно измиване на
зеленчуците, след което нарязването им на малки парченца, поставянето им в
буркани и смачкването им, щедрото им покриване със саламура , бял винен оцет с
канела , карамфил и дафинови листа, и щипка захар. Бурканите, запечатани с
дървени запушалки и парцали, се съхранявали на хладно и тъмно място, така че
топлината и светлината да не повлияят на цветовете и вкусовете им.
С
течение на времето рецептата се разпространила в цяла Италия и във всеки регион
тя се приготвяла, произвеждала и съхранявала според местните традиции,
използвайки местни зеленчуци и все по-усъвършенствани техники. Типична версия
на джардиниера от Саленто, например, е кондифриза , със зеленчуци, консервирани
в олио. Процесът на приготвяне се различава малко от джардиниерата,
През
годините основната рецепта е обогатявана с тиквички , тиква, обезкостени
маслини и зелен фасул, както и с ексклузивни модификации с целина , цикория ,
краставици, репички, грах, червен лук, ябълки, круши, гъби и дори патладжан,
картофи и йерусалимски артишок. Също течността за консервиране е безкрайна.
Например, готвачите със звезди Мишлен Бобо и Чико Череа предлагат разтвор от
оцет и мед от портокалов цвят; джардиниерата на Оливери ди Стреви ди Алесандрия
изисква зеленчуци (зелен фасул, моркови, целина, лук, квадратни чушки
Карманьола и карфиол), приготвени в доматен сос Сан Марцано и обогатени с риба
тон.
Изобщо
всеки район и кулинар внасят своите добавки към оригиналната рецепта. Също се
променя и начина на приготвяне. Зеленчуците се бланшират за по бърза
консумация. Първо ще напиша по древната рецепта, а после по тази която я
приготвих аз.
Продукти
за 3 буркана от 400 ml:
1 кг пресни смесени зеленчуци, като карфиол, броколи,
зелен фасул, моркови, целина, копър, тиквички, чушки, червен лук, ряпа и др., 2
с. л. едра сол (40 г), 1 с. л. захар (20 г), 400 мл бял винен оцет,
250 мл сухо бяло вино, дафинови листа, зърна черен пипер,
карамфил (по желание)
екстра върджин зехтин
Начин
за приготвяне: На чушките
се отстраняват от дръжката, семките и белите ребра и се нарязват на ленти с
ширина около 3 см. Нарежете листата на копъра и ги отделете от стеблата.
Отстранете кората и листата на целината и я нарежете на пръчици.
Обелете морковите с белачка за картофи и ги нарежете на ивици.
Отрежете краищата и нарежете зеления фасул на две. Отстранете сърцевината на
карфиола и изрежете цветчетата. Измийте добре всички зеленчуци и ги поставете
върху абсорбираща хартия докато изсъхнат.
Прехвърлете зеленчуците в голяма купа, добавете едрата
сол и захарта, разбъркайте добре, покрийте със стреч фолио и оставете в
хладилника да починат за 24 часа. След това отцедете зеленчуците, поръсете ги
със студено бяло вино и студен бял оцет, покрийте и оставете да почиват в
хладилника за още 24 часа.
Накрая отцедете зеленчуците от втората марината /можете
да я запазите за дресинг на зелени салати/, разпределете ги в стерилизирани
стъклени буркани, като добавите дафинов лист, карамфил и зърна черен пипер на
вкус, залейте обилно със зехтин, докато се покрият напълно и затворете с
капачките.
Оставете джардинерата да престои в хладилника още 24
часа, преди да я използвате. И накрая, винаги я дръжте в хладилника и я
консумирайте в рамките на 10-15 дни, като не забравяйте да я извадите от
хладилника поне 1 час преди сервиране.
Сега
моята рецепта:
Продукти
за 3 буркана от 400 ml: 1 кг пресни смесени зеленчуци, като
карфиол, моркови, краставички, целина, копър, тиквички, чушки, алабаш, ряпа, 2
с. л. едра сол (40 г), 1 с. л. захар (20 г), 2 с.л. мед, 400 мл бял винен оцет,
250 мл сухо бяло вино, 50 мл зехтин, дафинови листа, зърна черен пипер, бахар,
скилидки чесън – 1 глава.
Начин
на приготвяне: Почистените и нарязани на дребно зеленчуци посипете
със солта и захарта. Оставете за 8-10 часа да си пуснат сока.
В голяма тенджера загрейте оцета, виното, зехтина, меда и
сока от зеленчуците. Бланширате за 5 минути във врящата марината всички
зеленчуци. Веднага ги напълнете в затоплени буркани, като между тях сложите
зърна черен пипер и бахар, нарязан копър, дафинов лист и скилидки чесън. Изсипете
врящата саламура отгоре, затворете и обърнете бурканите с капачките надолу.
Оставете за изстина и починат 3-4 дни. След това можете да консумирате.
Съхранявайте на хладно и тъмно място. В продължение на 30 дни се наслаждавайте
на вкуса.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар