Рецептата
е от книгата на Добрина Венкова – „Домашни туршии“ с някои изменения от мен.
Продукти: 5
кг червени месести чушки, 500 г моркови, 200 г сол, 200 г захар, 50 г мед, 1 л
бял винен /ябълков/ оцет, 500 мл вода, 100 мл олио, 5 г черен пипер на зърна, 1
малка връзка пресен магданоз, няколко резена целина глава, 10 зърна бахар, 3-4
листа дафинов лист и 1 глава чесън.
Начин
на приготвяне: Чушките се измиват, изчистват от дръжките,
семената и белите месести ивици във вътрешността им. Нарязват се ленти. Морковите
се обелват и нарязват на къси пръчици по 3 см . Резенчетата целина са нарязват
на малки парчета /можете да ползвате стебла селъри/. Оцетът, водата, захарта,
солта и меда се смесват и кипват. Нарязаните
зеленчуци се попарват /варят/ за по 3-4 минути, докато си сменят цвета. Първо
морковите и целината, после лентичките с чушки. Оцеждат се и оставят настрана
да изстинат. Маринатата също се оставя да изстине. После зеленчуците се редят в
буркани, като между тях се слагат зърна черен пипер, бахар, дафинов лист,
скилидки чесън и нарязан магданоз. По 2 аспирина на 1 л буркан. Залива се с
изстиналата марината. Обръщат се по няколко пъти два дни да се разтвори добре
аспирина.
Съхранявайте
на тъмно и хладно място.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар