четвъртък, 23 октомври 2025 г.

Мариновани червени чушки на ленти

 


Рецептата е от книгата на Добрина Венкова – „Домашни туршии“ с някои изменения от мен.

Продукти: 5 кг червени месести чушки, 500 г моркови, 200 г сол, 200 г захар, 50 г мед, 1 л бял винен /ябълков/ оцет, 500 мл вода, 100 мл олио, 5 г черен пипер на зърна, 1 малка връзка пресен магданоз, няколко резена целина глава, 10 зърна бахар, 3-4 листа дафинов лист и 1 глава чесън.

Начин на приготвяне: Чушките се измиват, изчистват от дръжките, семената и белите месести ивици във вътрешността им. Нарязват се ленти. Морковите се обелват и нарязват на къси пръчици по 3 см . Резенчетата целина са нарязват на малки парчета /можете да ползвате стебла селъри/. Оцетът, водата, захарта, солта и меда се смесват и кипват.  Нарязаните зеленчуци се попарват /варят/ за по 3-4 минути, докато си сменят цвета. Първо морковите и целината, после лентичките с чушки. Оцеждат се и оставят настрана да изстинат. Маринатата също се оставя да изстине. После зеленчуците се редят в буркани, като между тях се слагат зърна черен пипер, бахар, дафинов лист, скилидки чесън и нарязан магданоз. По 2 аспирина на 1 л буркан. Залива се с изстиналата марината. Обръщат се по няколко пъти два дни да се разтвори добре аспирина.

Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар