понеделник, 20 октомври 2025 г.

Сладкиш с кафе

 


 

Просто съм във възторг от този сладкиш. Случайно ми попадна в нета рецептата. Аз леко я видоизмених според моят вкус.

Влажен, умерено сладък, с лека тръпчивост от заквасената сметана, вкусът е невероятен.

Продукти за кръгла форма с Ф20 см: 150 г бяло брашно, 150 мл кефир 4%, 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 3 ч.л. нес кафе, 1 ч.л. с връх сода бикарбонат, 1 ч.л. ванилов екстракт.

Крем – 120 г заквасена сметана, 40 мл подсладено кондензирано мляко, 1 ч.л. с връх нес кафе /+ 1-2 с.л. пудра захар/.

Начин на приготвяне: Разбийте 2 яйца със 100 г захар до образуване на пяна.

Добавете 3 чаени лъжички разтворимо кафе, ваниловия екстракт към 150 мл кефир и разбъркайте добре.

Изсипете кефира и 100 г краве масло със стайна температура към разбитите яйца. Разбъркайте.

Смесете 150 г брашно с 1 чаена лъжичка бакпулвер и го добавете към сместа, като разбърквате до еднородна и гладка смес.

Застелете дъното на тавичка Ф20, с падащи стени с хартия за печене.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за 25 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.

Докато сладкиша се пече, пригответе крема.

Смесете 120 мл заквасена сметана с 1 чаена лъжичка разтворимо кафе и 40 мл подсладено кондензирано мляко.

Изсипете крема върху горещия кекс, без да го изваждате от формата.

Готово! Оставете да се охлади на стайна температура.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар